Cel mai bun loc din lume pentru a privi stelele

stele cer nocturn
Foto: FelixMittermeier / pixabay.com

Sunteți pasionați de astronomie, firi romantice sau pur și simplu vă place să priviți stelele? Există un loc extraordinar pentru a o face și nu este foarte departe de România.

La Palma, din Insulele Canare, este probabil cel mai bun loc din lume pentru observarea stelelor, dar și a altor fenomene naturale extraordinare.

Jurnaliștii de la BBC l-au citat pe astrofizicianul Agustin Nunez când au declarat La Palma drept cel mai bun loc pentru privitul stelelor.

Potrivit acestuia, poziția locului, la 100 de kilometri distanță de coasta de Nord a Africii, înseamnă că este aproape de Ecuator. Astfel, de aici pot fi observate stele atât din emisfera nordică, dar și din cea sudică. Mai mult, La Palma este așezată într-o zonă cu climă temperată, neobișnuită pentru tropice.

În al doilea rând, Insulele Canare sunt foarte întunecate. Regulamentul interior nu permite poluarea luminoasă, iar iluminarea se face cu ajutorul unor becuri cu lumină portocalie, care nu afectează randamentul telescoapelor.

În al treilea rând, dar cel mai important aspect, vântul de aici are proprietăți deosebite.

”Vânturile care bat aici sunt create de un sistem de înaltă presiune din Insulele Azore și călătoresc peste 2.000 de kilometri peste Ocean. Când ajung în Canare, cerul este curățat și devine limpede”, a adăugat astrofizicianul, precizând că de aici se poate observa, în cele mai bune condiții, atât cu ochiul liber, cât și cu telescoapele, cel mai complet spectacol ceresc de pe Pământ.

În 2012, Unesco a desemnat La Palma drept prima ”Rezervație Stelară” din lume. Insula găzduiește 16 telescoape uriașe, printre care și pe cel mai mare din lume.

Turiștii au acces în această zonă doar de câțiva ani. Multă vreme, zona a fost închisă și doar oamenii de știință puteau intra aici. În prezent, există posibilitatea de a participa la tururi, cu ghid, care vă pot apropia, pe cât se poate de mult de pe Pământ, de cele mai îndepărtate galaxii, dar și de una dintre cele mai frumoase priveliști spre Calea Lactee.

Pe lângă stele, în La Palma puteți vizita podgorii de calitate, dar și o plantație de banane.

Foto: FelixMittermeier / pixabay.com

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: