Cea mai veche șampanie băută vreodată

șampanie
Foto: Bgvjpe via Wikimedia Commons

Cea mai veche șampanie degustată vreodată a fost analizată în cadrul unui studiu amplu desfășurat de o echipă de cercetători francezi, relatează AFP.

Sticlele de șampanie, 168 la număr, au fost descoperite în anul 2010 pe fundul Mării Baltice. Sticlele se aflau pe un vas care s-a scufundat în secolul al XIX-lea, în urmă cu 170 de ani, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Analiza a aratat că șampania era de 3 ori mai dulce decât șampania din prezent. Totodată, cercetarea sugerează că apa mării reprezintă un spațiu de depozitare perfect pentru șampanie deoarece lumina nu a ajuns până la sticle, iar temperatura a fost scăzută.

În momentul în care sticlele au fost recuperate, etichetele erau deja șterse, dar cercetătorii au reușit să identifice proveniența șampaniei cu ajutorul dopurilor: producătorii șampaniei erau Veuve Clicquot Ponsardin (VCP), Heidsieck și Juglar.

Cercetătorii au anunțat că sticlele conțin, cel mai probabil, cea mai veche șampanie gustată vreodată. Cea mai izbitoare caracteristică a șampaniei este conținutul foarte ridicat de zahăr, se arată în studiul condus de Philippe Jeandet, profesor la Facultatea de Științe, Universitatea din Reims.

O sticlă de șampanie de 30.000 de euro

Nivelul ridicat de zahăr ar putea veni de la un sirop de struguri care a fost adăugat înainte ca șampania să fie îmbuteliată, arată studiul.

Sticlele conțineau aproximativ 140 de grame de zahăr pe litru, adică de aproximativ 3 ori mai mult față de cantitatea din vremurile moderne. Adeseori, șampania de astăzi nu conține deloc zahăr adăugat.

Nivelul de zahăr era ridicat prin comparație cu gusturile de astăzi, dar nu era mare pentru standardele de atunci. De pildă, corespondența din epocă arată că rușii aveau o preferință pentru vinuri și mai dulci, care conțineau 300 de grame la litru. Oamenilor din această regiune le plăceau băuturile dulci atât de mult, încât își puneau mai multe linguri de zahăr în vinul de masă, au mai spus cercetătorii.

„Prin urmare, nivelurile relativ scăzute de zahăr din sticlele din epavă, de mai puțin de 150 de grame pe litru, sugerează că sticlele ar fi putut fi comandate de clienți din Confederația Germană”, continuă studiul.

Interesant este că, deși au trecut aproape două secole de la scufundarea vasului, șampania nu s-a stricat și a avut o aromă foarte plăcută. Descoperirea sugerează că regulile de igienă erau respectate și în acea perioadă și că marea este un mediul potrivit pentru păstrarea șampaniei.

În 2011, o sticlă de șampanie Veuve Clicquot salvată din aceeși epavă a fost vândută la licitație pentru suma record de 30.000 de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Românul care a primit o finanţare de 25 de milioane de dolari pentru afacerea lui
Idei de afaceri. Un buzoian a început să facă mici tradiționali, cu banii câștigați în străinătate
„Nimicul uriaș”. A fost găsit cel mai mare obiect din Univers

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.