Cea mai inteligentă fermă din România. Plante crescute cu ajutorul computerului

O echipă de specialiști olandezi, împreună cu cercetători români, testează la Argeș o fermă inteligentă. Este vorba despre o livadă îngrijită cu ajutorul computerelor și senzorilor. Potrivit specialiștilor, cu ajutorul unui soft, computerele analizează permanent starea solurilor și a copacilor și știu exact când să declanșeze udarea pomilor sau dacă apar dăunători.

Potrivit Știrile TVR, fermierii occidentali folosesc deja aceste metode, iar la noi, faza de experiment a început la Institutul de Cercetarea în Pomicultură de la Mărăcineni. Este vorba despre o livadă de un hectar, cu 3.000 de pomi fructiferi.

„Ce facem noi aici este să inaugurăm un lot demonstrativ, care le oferă fermierilor români posibilitatea de a face schimb de experienţă şi, cel mai important, de a aplica noile tehnici şi tehnologii”, a declarat ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Stella Ronner Grubacic.

Specialiştii olandezi susţin că tehnologizarea culturilor are drept rezultat producții mai mari. Practic, un hectar de livadă inteligent poate produce între 70 şi 80 de tone, dublu faţă de o livadă clasică.

Deja mai mulţi fermieri români s-au arătat interesaţi de o astfel de investiţie.

Investiţia pentru o livada inteligentă este suportată în întregime de Uniunea Europeană. Iar durata de viaţă este de circa 15 ani.

giphy

 

giphy

 

giphy (1)