Ce trebuie să verifici atunci când cumperi o vacanță

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis o atenționare prin care îi sfătuiește pe cei care cumpără pachete de vacanțe turistice să verifice dacă agenția de turism are încheiată o poliță de asigurare.

„Pentru că vine vacanţa, este important să ştiţi că în România există obligaţia stabilită de lege că agenţiile de turism să deţină o poliţă de asigurare pentru asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”, transmit reprezentanții ASF, potrivit Digi24.ro.

Asigurarea este cumpărată de agenția de turism, însă beneficiarii sunt cei care au cumpărat vacanțele.

Asigurările acoperă riscul unei neplăți a agenției către agenții care acoperă pachetul de vacanță.

„În contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice pe care îl încheiaţi cu agenţiile de turism, indiferent de modul de prezentare a acestuia (catalog, pliant sau alt înscris), este obligatoriu să se consemneze faptul că sunteţi asigurat în calitate de turist pentru insolvabilitatea sau falimentul agenţiei, precum şi condiţiile şi termenele în care puteţi solicita plata despăgubirilor.

Atenţionăm astfel consumatorii că este important ca, la achiziţionarea pachetelor de servicii turistice, să verifice dacă agenţia de turism are încheiată o poliţă de asigurare în conformitate cu legislaţia aplicabilă şi care este societatea de asigurare”, mai transmit reprezentanții ASF.

Cei care doresc clarificări pot suna la 0800 825 627.

giphy (2)

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.