Ce scrie în testamentul lui Avram Iancu, donat Bibliotecii Universitare Cluj

Casa memorială „Avram Iancu” FOTO: Ela Vaida/Wikimedia Commons
Casa memorială „Avram Iancu” FOTO: Ela Vaida/Wikimedia Commons

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a primit testamentul olograf al lui Avram Iancu, păstrat până de curând de familia Rațiu, timp de peste 150 de ani. Documentul este datat 20 decembrie 1850 și este scris cu cerneală neagră.

„Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica.

Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi.

Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat”, scrie în testamentul lui Avram Iancu, citit de profesorul Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai şi specialist în istorie modernă, potrivit Agerpres.ro.

Alături de testament au mai fost aduse și alte documente legate de familia și viața lui Avram Iancu. Actele au fost aduse de Indrei Rațiu, fiul marelui politician român Ioan Rațiu.

Indrei Rațiu a spus că nu testamentul, vechi de 150 de ani” a intrat în familia sa fie fiind predat canonicului Basiliu Rațiu de la Blaj, care avea legături frecvente cu Avram Iancu, fie a ajuns la Ioan Rațiu „Memorandistul”.

„Ce este aproape sigur este că cel care a moştenit această responsabilitate a fost bunicul meu, Augustin Raţiu, a fost primar în Turda, care a murit în ’70. Înainte de el, doctorul Radiu Raţiu, medicul, unchiul meu, care era istoricul familiei… doar că el a pleca la Paris în ’80 şi la câteva luni după plecare toată colecţia lui a dispărut într-un incendiu în curtea casei la Turda.

Şi acest secret, localizarea testamentului, era foarte ascuns chiar şi faţă de membri familiei şi eu personal am fost convins că era pierdut. Dar nu. Radu Raţiu înainte de a pleca a transmis mapa mătuşii mele Mia Raţiu de la Câmpia Turzii şi de la Mia s-a transmis la tatăl meu Ion Raţiu”, a povestit Indrei Raţiu, potrivit agerpres.ro.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.