Ce salariu are Patriarhul Daniel, șeful Bisericii Ortodoxe Române

ce salariu are patriarhul daniel
Patriarhul Daniel (stânga) are un salariu de 13.900 de lei. Foto: patriarhia.ro

Patriarhul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, primeşte lunar un salariu de 13.900 lei, iar peste jumătate din această sumă provine din bani de la bugetul de stat, relatează mediafax.ro.

Daniel primeşte un salariu lunar net de 13.900 de lei, din care 7.731 de lei de la stat şi 6.169 de lei din fondurile Arhiepiscopiei Bucureştilor. El donează lunar 6.000 de lei din salariul său pentru construirea mănăstirii din satul natal şi pentru ajutorarea angajaţilor săraci, a anunțat Patriarhia Română într-un comunicat de presă.

În același comunicat în care a anunțat ce salariu are Patriarhul Daniel, instituția mai precizează că Patriarhul României nu lucrează 8 ore pe zi, ci adesea între 14 şi 16 ore pe zi.

Patriarhia Română arată că, în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, având în subordine aproape 700 de angajaţi, Preafericitul Daniel primeşte de la stat un salariu net de 7.731 de lei, iar ca mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi arhiepiscop al Bucureştilor, având în subordine aproape 400 de angajaţi, el primeşte un salariu net de 6.169 de lei, „nu de la stat, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor”.

Din banii primiţi în fiecare lună, Patriarhul Daniel oferă 4.000 de lei pentru construirea bisericii mănăstirii din satul natal (Dobreşti, judeţul Timiş), şi pentru ajutorarea călugărilor de acolo. Alți 2.000 de lei sunt donați în fiecare lună de șeful BOR pentru ajutorarea mai multor angajaţi săraci din Administraţia patriarhală şi din Administraţia eparhială, „care muncesc mult, dar au salarii mici”, menționează Patriarhia.

„De asemenea, Patriarhul ajută financiar şi material (cu alimente sau haine) unii studenţi, monahi şi credincioşi mireni săraci care se află în situaţii dificile”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Potrivit comunicatului, din iniţiativă proprie, Patriarhul României, asemenea celorlalţi monahi care locuiesc în Reşedinţa patriarhală, plăteşte din salariul său o contribuţie lunară pentru locuinţă şi o contribuţie pentru masă. Tot din salariul său, patriarhul îşi cumpără hainele, cărţile şi lucrurile necesare.

Recomandările editorilor GreatNews: