Platforma de imobiliare Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research au făcut un studiu în care urma căruia a vrut să vadă ce cred locuitorii orașelor despre aerul pe care îl respiră.
În urma cercetării, a rezultat faptul că locuitorii din Ploiești, Călărași și București cred că respiră cel mai poluat aer. Urmează în același top orașele Focșani, Galați și Slatina.
La polul opus, în topul calității aerului se află Brașov, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și Râmnicu Vâlcea.
În topul pe regiuni istorice, Transilvania a fost desemnată de peste 40.000 de români ca având cea mai bună calitate a aerului, pe când București-Ilfov se află pe ultimul loc, cu cea mai scăzută calitate a aerului din România.
Cartierele desemnate ca având cea mai scăzută calitate a aerului din România sunt Mihai Bravu din Ploiești, Mureșeni din Târgu Mureș și Gara din Slatina. La coada clasamentului intră și patru cartiere din Capitală: Unirii, Gara de Nord, Ștefan cel Mare și Moșilor, care ocupă pozițiile patru, șase, nouă și respectiv zece.
Primele poziții în clasamentul național al cartierelor cu cea mai bună calitate a aerului sunt Răcădau și Noua din Brașov, urmate de cartierul Valea Aurie din orașul Sibiu. În top zece mai intră și patru cartiere din orașul Cluj-Napoca, și anume Grigorescu, Gruia, Zorilor și Andrei Mureșanu.
Anul trecut, după o monitorizare a cercetătorilor, Bucureștiul, Iașul și Brașovul au fost anunțate drept cele mai poluate orașe din țară.
Potrivit specialiștilor, gazele de eşapament, traficul intens, coşurile industriale, şantierele de construcţii, încălzirea rezidenţială sunt cele mai importante surse de poluare a aerului în marile orașe. De asemenea, dintre toţi poluanţii atmosferici, pulberile în suspensie şi ozonul de la nivelul solului sunt cei care afectează cel mai grav sănătatea umană.
Datele de specialitate arată că, în ultimii ani, mai bine de 40% din populaţia urbană a Europei a fost expusă la concentraţii de pulberi în suspensie (PM10) care au depăşit limitele stabilite de Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În 2015, ministrul Mediului anunța că în România, două oraşe înregistrează constant depăşiri ale acestui poluant: București şi Iaşi.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: