Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, 1 aprilie, la postul de radio Europa FM, că Guvernul se gândește să prelungească preavizul în cazul cadrelor medicale care își dau demisia în perioada stării de urgență.
Astfel, medicii, asistenții și infirmierii care demisionează ar fi forțați să muncească o perioadă mai lungă până le încetează, de drept, contractul.
Premierul a mai spus că a fost vehiculată și ideea interzicerii dreptului de liberă practică, însă el nu susține o asemenea variantă.
“Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică. Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii”, a spus premierul la postul de radio.
“Interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată și din zona politică și din afara zonei politice. Nu am o opinie clar formulată. Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare. Solicitarea mea către personalul medical este să îşi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrat, să trateze toţi pacienţii, nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale. Noi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele necesare. Ne-a prins această epidemide oarecum nepregătiţi. La momentul preluării guvernării ne-am dat seama că sunt rezervele goale”, a mai afirmat Ludovic Orban.
În timp ce Guvernul se gândește cum să țină cadrele medicale în spitale, criza se adâncește în multe dintre unitățile sanitare din țară.
La Spitalul Județean Arad și-au dat demisia o parte din cadrele medicale, însă și mai multe au intrat în concediu medical.
Cei mai mulți dintre medicii, asistenții și infirmierii care au demisionat și-au motivat plecarea prin lipsa echipamentelor de protecție. Unii dintre ei au boli precum diabet sau hipertensiune, fiind incluși așadar în categoria de risc, iar alții se tem să nu ducă virusul acasă, la copii sau la părinți.
Miercuri, 1 aprilie, a demisionat și noua conducere de la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Managerul Florin Filip și directorul medical Doina Motan Ganea și-au înaintat demisiile deoarece spitalul are lipsuri grave, notează “Libertatea“.
Potrivit Digi24, într-o adresă trimisă de managerul demisionar se arată că, de la 29 martie, spitalul nu mai are stocuri de medicamente pentru tratarea COVID-19.
El estima că necesarul pentru 30 de zile este de 10.000 de doze de Plaquenil și 20.000 de doze de antivirale.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: