Ce este pandemia și cum o deosebești de epidemie. Lista diferențelor

gripa spaniolă ce este pandemia

Soldați bolnavi de gripa spaniolă, într-un spital din Kansas, SUA, în 1918. Foto: New Contributed Photographs Collection, Otis Historical Archives, National Museum of Health and Medicine

Noul coronavirus din China, COVID-19, a infectat până acum aproximativ 140.000 de persoane din întreaga lume și a ucis peste 5.000 de oameni, așa că Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că nu mai avem de-a face cu o epidemie, ci cu o pandemie. În acest context, poate că mulți dintre voi v-ați întrebat ce este pandemia, ce este epidemia, și care sunt diferențele dintre cele două.

Ce este epidemia

 

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, o epidemie se referă la creșterea, adesea bruscă, a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu o anumită boală, numărul îmbolnăvirilor fiind peste cel obișnuit / tipic pentru populația din acea zonă (în cazul în care vorbim de o boală cunoscută). În schimb, pandemia se referă la o epidemie care s-a răspândit pe mai multe țări sau continente și care afectează un număr mai mare de oameni.

Organizația Mondială a Sănătății definește pandemia drept răspândirea la nivel mondial a unei noi boli.

Ce este pandemia

 

Asociația Profesioniștilor din Epidemiologie și Controlul Infecțiilor (APIC), o organizație din SUA cu peste 15.000 de membri specializați în aceste domenii, arată că:

O epidemie are loc atunci când o boală infecțioasă se răspândește rapid; Spre exemplu, epidemia de SARS din 2003 (sindromul respirator acut) a ucis 800 de oameni.

Un răspuns rapid la întrebarea Ce este pandemia este acela că o pandemie este o epidemie globală. Ea se deosebește de o epidemie prin următorii factori:

– afectează o zonă geografică mai mare; boala se răspândește adesea la nivel global
– boala este contractată de un număr mai mare de oameni decât în cazul unei epidemii
– infecția este cauzată adesea de un nou virus sau de o tulpină a unui virus care nu a mai circulat de mult timp printre oameni. Din acest motiv, oamenii au imunitate scăzută sau chiar deloc în fața virusului.
– virusul se răspândește rapid de la om la om, la nivel mondial
– numărul deceselor este mult mai mare decât în cazul unei epidemii
– o pandemie creează adesea pierderi economice și perturbări sociale
– de exemplu, pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919 a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni din întreaga lume și ucis 40-50 de milioane de persoane.

 

Ce este pandemia și cum se deosebește de epidemie

 

Într-un articol publicat la finalul lunii februarie 2020, publicația National Geographic menționează încă o diferență esențială între epidemie și pandemie.

Atunci când Organizația Mondială a Sănătății stabilește că o anumită epidemie s-a transformat în pandemie, membrii săi iau în calcul cine sunt cei infectați și cum s-au îmbolnăvit. De exemplu, în contextul noului coronavirus, dacă mai mulți oameni au călătorit în China (țara de origine a virusului), iar apoi s-au întors în țările lor și au infectat alte persoane – acest fapt nu duce la declararea pandemiei.

În schimb, pentru a declara existența unei pandemii, este nevoie de identificarea unei transmisii locale a COVID-19, adică de răspândirea virusului între oameni care nu au călătorit recent într-o țară din Asia. La începutul unei epidemii, cele mai multe dintre cazuri pot fi legate de persoane care au călătorit în țara de origine a noului virus – China în acest caz. Însă pe măsură ce boala se răspândește, această legătură cu China slăbește, iar identificarea „traseului” coronavirusului este mult mai dificilă, se arată în articolul menționat.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății a decis să declare că epidemia s-a transformat în pandemie. Au fost confirmate cazuri pe 6 continente, iar în multe țări răspândirea s-a făcut între oameni care nu au călătorit în China.

Care a fost cea mai recentă pandemie, înainte de cea de acum?

 

Dacă încercăm să definim ce este pandemia poate fi util și să ne amintim ce a presupus cea mai recentă pandemie din istorie, cu excepția celei pe care o trăim chiar acum.

Cea mai recentă pandemie a fost declarată de către Organizația Mondială a Sănătății în anul 2009, când gripa porcină (gripa tip A(H1N1)) a infectat – oficial – 6,7 milioane de oameni din întreaga lume și a ucis 19.654 de persoane. În România, au fost infectate 7.006 persoane, dintre care 122 au murit.

Acestea sunt însă numai cazurile confirmate, raportate oficial. Se estimează că, la nivel mondial, numărul îmbolnăvirilor și al deceselor a fost mult mai mare (se crede că se întâmplă acest lucru deoarece mulți dintre cei care mor din cauza gripei nu sunt testați pentru această boală). Concret, se estimează că gripa porcină a infectat în jur de 11-21% din populația mondială de 6,8 miliarde de la acea dată, adică între 700 de milioane și 1,4 miliarde de oameni. Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA estimează că au murit între 150.000 și 575.000 de oameni, rata de mortalitate fiind așadar de 0,01-0,08%.

Pandemia a fost declarată în iunie 2009, iar prin noiembrie 2009 numărul cazurilor noi a început să scadă. Sfârșitul pandemiei a fost anunțat de Organizația Mondială a Sănătății pe 10 august 2010.

Foto: New Contributed Photographs Collection, Otis Historical Archives, National Museum of Health and Medicine

V-ar putea interesa și:

Simptome coronavirus

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce este sindromul Asperger

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version