Ce are de spus viitorul ambasador al României în SUA despre gazele de șist

gaze de șist
Sondă pentru exploatarea gazelor de șist în Pennsylvania. Foto: Ruhrfisch via Wikimedia Commons

Fostul șef al SRI, George Maior, care va pleca ambasador al României la Washington, SUA, a declarat că, deși compania Chevron s-a retras din România, dezbaterea pe tema gazelor de șist trebuie să continue, pentru că și alte companii americane ar putea fi interesate să vină să investească în acest domeniu.

Cu gaze de șist sau nu, România și-ar putea obține independența energetică în 2019, a estimat George Maior într-un interviu pentru postul de televizune Digi24.

Potrivit fostului șef al SRI, și alte companii americane ar putea fi interesate să investească în România în domeniul energetic, inclusiv în ceea ce privește gazele de șist, chiar dacă Chevreon s-a retras din această zonă din „rațiuni economice și de autoevaluare”.

George Maior a menționat că Exxon este bine implantată în explorare la Marea Neagră, unde resursele sunt „impresionante”.

„E firesc să existe o dezbatere (în domeniul gazelor de șist) și ea va continua fără îndoială, iar instituțiile trebuie să evalueze corect riscurile ecologice și utilizarea acestor tehnologii. Dar, pe de altă parte, vedeți că cel puțin din punct de vedere al utilizării gazelor de șist, Statele Unite și-au obținut o independență economică pe domeniul energiei extraordinar de semnificativă în plan global, cu efecte geopolitice majore, inclusiv în relație cu alți mari competitori în acest domeniu al energiei de tip clasic, tradițional”, a explicat George Maior pentru sursa citată.

„Și România – și nu mă refer la gaze de șist – poate să își obțină independența din propriile resurse de gaze, de petrol, în câțiva ani, în 2019, estimăm noi. Va avea, de asemenea, un impact strategic pe pozițonarea politico-strategică a României în regiune”, a mai spus el.

De ce s-a retras Chevron din România

În luna februarie 2015, compania Chevron a anunțat că renunță la proiectele de explorare a gazului de șist din România.

„În 2014, Chevron România a finalizat activitățile de explorare a concesiunii Bârlad, precum și un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenția de a renunța la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron”, își motiva compania decizia într-un comunicat de presă remis digi24.ro.

Cu o lună înainte Chevron anunțase că se retrage din activitățile de explorare a gazelor de șist din Polonia, iar cu un an înainte renunțase la operațiunile din Ucraina și din Lituania.

În campania electorală de la sfârșitul anului trecut, Victor Ponta spunea că problema explorării gazelor de şist în România s-a amânat: „Oricum s-a amânat, pentru că… se pare că nu avem gaze de şist. Ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există”.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat în ianuarie că, în privinţa gazelor de şist, deja are impresia că „problema se rezolvă de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă a petrolului”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori
Locuri de muncă în străinătate pentru șoferii de TIR. Ce salarii se oferă
O veche cetate transilvăneană oferă o lecție de turism întregii țări

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.