Caz grav din cauza rujeolei. Un adolescent din România a murit

Un adolescent de 15 ani din județul Arad a murit din cauza complicațiilor provocate de rujeolă. Tânărul nu a fost vaccinat, iar rudele spun că a luat boala de la verișorii lui, și ei nevaccinați, relatează Digi24.

Ieri dimineață, copilul a fost declarat mort de către medicii de la Spitalul Județean din Arad. Băiatul a fost internat duminică și a suferit o complicație pulmonară din cauza rujeolei, care i-a fost fatală.

Aradul este pe locul doi din țară la numărul de cazuri de rujeolă (cu 132 de cazuri). În Arad au mai fost înregistrare două decese din cauza rujeolei.

În urmă cu o lună Ministerul Sănătății a anunțat că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. Instituția a mai anunțat că, până la acea dată, 3 copii muriseră din cauza bolii. Adolescentul din Arad este a patra victimă pe care rujeola o face în acest an în România. Anul trecut nu s-a înregistrat niciun deces.

De la începutul anului și până la data de 14.10.2016 au fost confirmate 786 cazuri de rujeolă.

Ministerul Sănătății consideră că numărul de cazuri este periculos de mare: „Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”.

Cazuri de rujeolă s-au înregistrat până acum în 27 de județe:

1.     MUREȘ – 176
2.     ARAD – 132
3.     BISTRIȚA – 128
4.     CLUJ – 90
5.     TIMIȘ – 82
6.     BRAȘOV – 35
7.     CARAȘ SEVERIN – 35
8.     SUCEAVA – 32
9.     HUNEDOARA – 18
10.   SĂLAJ – 8
11.   DOLJ – 8
12.   HARGHITA – 6
13.   ALBA – 5
14.   IASI – 5
15.   SIBIU – 3
16.   BUCUREȘTI – 3
17.   BACĂU – 3
18.   CONSTANȚA – 3
19.   BIHOR – 3
20.   OLT – 2
21.   DÂMBOVIȚA – 2
22.   NEAMT – 2
23.   MEHEDINȚI – 1
24.   VASLUI – 1
25.   BOTOȘANI – 1
26.   PRAHOVA – 1
27.   GIURGIU – 1

Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR (rujeolă – oreion – rubeolă) pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Recomandările editorilor GreatNews:

15 adevăruri cruciale despre vaccinuri pe care orice părinte din România ar trebui să le știe

Epidemie de rujeolă în România din cauza nevaccinării. 3 copii au murit

https://greatnews.ro/legea-care-ii-obliga-pe-parinti-sa-isi-vaccineze-copiii-tot-mai-aproape-de-realitate/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.