Epidemie de rujeolă în România din cauza nevaccinării. 3 copii au murit

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală, a anunțat Minsterul Sănătății într-un comunicat de presă.

„Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, se arată în comunicat.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR (rujeolă – oreion – rubeolă).

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR).

„Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, explică autoritățile.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Distribuția cazurilor pe județe:
– la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)
– în județul Mureș (145 cazuri)
– în județul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)
– în județul Timiș (71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)
– în județul Suceava (27 cazuri)
– în județul Brașov (33 cazuri)
– în județul Sălaj (7 cazuri)
– în județul Hunedoara (14 cazuri)
– în județul Caraș- Severin (13 cazuri)
– în județul Alba (3 cazuri)

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) și din județele:
– Bacău (3 cazuri)
– Bihor (1 caz)
– Constanța (3 cazuri)
– Dâmbovița (2 cazuri)
– Giurgiu (1 caz)
– Mehedinți (1 caz)
– Neamț(2 cazuri)
– Olt (2 cazuri)
– Sibiu (3 caz)
– Vaslui (1 caz)

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Recomandările editorilor GreatNews:

Imagini șocante filmate într-un spital din România | VIDEO

Imagini șocante filmate la Spitalul de Arși: pacient cu o rană plină de viermi. Omul a murit

https://greatnews.ro/caz-grav-intr-un-spital-din-romania-3-nou-nascuti-au-murit-din-cauza-infectiilor/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.