Câte luni se amână plata ratelor la bănci. Anunțul ministrului de Finanțe

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a declarat că românii care întâmpină dificultăți în a-și plăti ratele la bănci în această perioadă le vor putea amâna timp de mai multe luni, pe o perioadă mai lungă decât cea a stării de urgență declarate din cauza pandemiei de coronavirus.

De amânarea ratelor la bănci pot beneficia atât persoanele fizice, cât și cele juridice. De asemenea, este suficient ca persoanele respective să meargă la bancă și să solicite amânarea plății ratelor.

„Nu trebuie niciun certificat, nu trebuie nimic. Cei care nu pot plăti și au nevoie de păsuire – și va fi o perioadă mai mare decât va fi starea de urgență – vor putea să apeleze la această facilitate”, a declarat ministrul ieri, 24 martie, la postul de televiziune Digi24.

„Este o decizie a Asociației Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluție pentru tot sistemul bancar, pentru toți clienții, o soluție pe care o vom adopta joi în ședința de Guvern și în ordonanță. Va fi implicat și statul, dar nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate”, a completat el.

Întrebat dacă perioada de timp în care se amână plata ratelor la bănci este mai aproape de 3 luni sau de 6 luni, ministrul a spus că este „mai aproape de 6 luni”.

Astăzi, 25 martie, ministrul Finanțelor a anunțat la Realitatea TV că prin ordonanța de Guvern de joi va propune amânarea plății ratelor la creditele bancare pentru maximum 9 luni, la cererea clienților, potrivit g4media.ro.

Dacă guvernul va aproba propunerea, amânarea se va face pentru toate tipurile de credite, a spus Cîțu. Cererea de amânare se va face telefonic, urmând să fie confirmată de bănci printr-un email.

După încheierea perioadei de grație, clienții nu vor fi obligați să plătească într-o singură lună mai multe rate cumulate, a dat asigurări ministrul.

„Cred că e nevoie de o perioadă după aceea pentru a reveni la normal și atunci trebuie să țină perioada și după starea de urgență”, a mai explicat Florin Cîțu ieri, la Digi 24.

El a mai spus că este vorba de o păsuire, nu de ștergerea ratelor.

Ordonanța va fi valabilă din momentul publicării în Monitorul Oficial. Ratele care au avut deja scadența nu intră sub incidența acestei ordonanțe.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: