Cât costă întreținerea într-un bloc verde, cu panouri solare și gazon pe acoperiș

Factura pentru întreţinere în blocurile verzi face concurenţă serioasă celei din blocurile vechi şi chiar celei din multe clădiri noi. Pe timpul iernii, locatarii unor astfel de ansambluri rezidențiale plătesc cu până la 40% mai puţin faţă de cei care locuiesc în apartamente similare ca suprafaţă, însă în alte tipuri de construcţii.

Potrivit unor statistici realizate de RPF Development, dezvoltatorul blocurilor verzi Vitan Residence 1, Vitan Residence 2 şi Tineretului Park Residence, pentru un apartament de două camere, de 83 de metri pătraţi şi în condiţiile unor temperaturi de minus 20 de grade în exterior şi de 27 de grade de interior, factura la întreţinere este, în medie, 270 de lei/lună. În timp ce în cazul construcţiilor vechi depăşeşte 400 de lei/lună.

În cazul unui studio cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, întreţinerea costă, în medie, 120 de lei în timpul iernii, faţă de peste 200 de lei într-un bloc vechi. În ceea ce privește apartamentele de trei și patru camera, costurile ajung, în cea mai friguroasă lună a anului, la aproximativ 360 lei, respectiv 450 lei.

„Acest cost include toate utilitățile facturate unui locatar, la final de lună, de la consumul de apă, gaz, căldură, la serviciile de pază, curațenie, întreținerea lifturilor, a spațiilor verzi de lângă blocuri și a terasei, respectiv taxele de administrație”, declară Robert Kurti, managing partner RPF Development, compania care a construit complexul rezidențial.

Costurile mici de întreţinere în blocurile verzi sunt date de materialele din care sunt realizate construcţiile, de centralele termice în condensație, de panourile solare folosite pentru încălzirea apei, gazonul folosit în scop termoizolant.

„Urmărim să oferim cât mai multe avantaje celor care achiziţionează un apartament în blocurile Vitan Residence 2 şi Tineretului Residence Park. Pereţii „blocurilor verzi” au izolaţie din polistiren dens de 15 cm grosime, faţă de standardul de 10 cm, tâmplăria PVC cu o distanţă mai mare între foliile de sticlă faţă de standard, care păstrează, de asemenea, căldura în interior, pe timpul iernii. La fel şi geamurile, care sunt de ultimă generație, four seasons. Panourile solare folosite pentru încălzirea apei reduc consistent factura, iar gazonul de pe acoperiş, terasa comună a ansamblului, are rol termoizolant pentru apartamentele de la ultimul etaj”, mai precizează Robert Kurti.

În blocurile verzi din Vitan Residence 1 și 2 locuiesc aproximativ 450 de familii, iar în ansamblul rezidențial din Tineretului Park Residence au fost scoase la vânzare apartamente și încă se construiește. Reprezentanții RPF Development, care au făcut „construcțiile verzi”, spun că vor să construiască „apartamente de calitate, în zone centrale și adresate în special tinerilor interesați să cumpere pentru prima oară o casă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.