Românii care cultivă „aurul roșu”, cel mai scump condiment din lume

FOTO: ulleo/Pixabay.com
FOTO: ulleo/Pixabay.com

Au început să apară primele fire de șofran pe terenurile unei cooperative din comuna Bustuchin, din județul Gorj. Mai mulți fermieri s-au asociat și sper să înființeze cea mai mare plantație de șofran din țară. Au plantat un lot experimental și speră să obțină prin cooperativa lor subvenții și reduceri de impozite, potrivit Știrile TVR.

În total, sunt 35 de agricultori care au intrat cu pământurile în această afacere, convinși că pământul și condițiile climatice sunt bune pentru cultivare șofranului. Ideea a venit de la patru cetățeni spanioli, care le-au propus afacerea.

Șofranul a fost întotdeauna considerat cel mai scump condiment din lume. Ar fi originar din Orientul Mijlociu. A ajuns în Europa prin Spania, adus de mauri. În prezent, în Europa, sunt culturi însemnate în Spania, Italia, Grecia și Franța, unde s-ar produce șofranul de cea mai bună calitate.

Un kilogram de șofran ar costa între 30.000 și 40.000 de euro, iar prețul mare este din cauza faptului că pentru o astfel de cantitate ar fi nevoie de recoltarea a aproximativ 200.000 – 250.000 de flori din care se rețin doar stigmatele. De asemenea, este o cultură manuală, migăloasă, ce nu suportă mecanizare decât la lucrările solului.

Planta ajunge până la 30 – 40 de centimetri înălțime, are frunze lungi și înguste, iar fructele sunt mici și albe. Florile apar din septembrie până în noiembrie. Locul în care se cultivă trebuie să fie cald, cu mult soare, iar solul să fie bogat în humus și bine arat. Se înmulțește numai prin bulbi și e o plantă care nu se poate poleniza decât foarte rar. Se plantează în perioada iulie-august, la adâncimi de 20 – 30 de centimetri.

Pe timpul iernii, cultura se poate proteja cu paie, iar în perioada mai-iunie frunzele se usucă, planta intră repaus vegetativ, se cormii și se face divizarea. O cultură se poate ține în același sol 5 – 7 ani.

Condimentul șofran se folosește în bucătărie la supe de pește, la mâncăruri pe bază de orez, la sosuri sau chiar în diferite sortimente de pâine. Trebuie pus cu moderație, doar cât să aromatizeze, pentru că poate da un gust amar mâncărurilor.

 

FOTO: ulleo/Pixabay.com