Câștigător alegeri 2016 Oradea. Cine este noul primar

Potrivit primelor numărători ale voturilor la alegerile locale 2016, Ilie Bolojan a câștigat mandatul de primar al municipiului Oradea, cu 70%.

Cursa pentru primăria municipiului Oradea s-a dat între primarul în funcție Ilie Bolojan (PNL), Adelina Coste, de la PSD, și UDMR-istul Istvan Huszar.â

Câștigător alegeri 2016 Oradea

Doar șase candidați s-au încumetat să ceară un mandat de patru ani orădenilor. Sondajele de opinie îl dădeau drept învingător clar pe liberalul Bolojan, care conduce primăria Oradea din 2008.

Adelina Coste, care a sărit de la PDL la PSD în urmă cu un an, a fost singura femeie din cursa electorală. ALDE a mizat pe avocatul Ștefan Hernchi, profesor universitar și forst procuror, în timp ce Mișcarea Populară l-a aruncat în cursa electorală pe Horea Vușcan.

Zatyko Gyula a fost reprezentantul Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

La Oradea, aproape un sfert din cei 200.000 de locuitori sunt de etnie maghiară.

Câștigător alegeri 2016 Oradea. Câți români au fost așteptați la vot

Peste 18 milioane de români sunt așteptați să-și voteze edilii pentru următorii patru ani. Dintre aceștia peste 230.000 sunt tinere de 18 ani, iar aproape 5.300 de persoane au vârsta de 100 de ani și peste. Potrivit sondajelor de opinie, prezența la vot la alegeri locale de anul acesta ar fi de aproximativ 50%.

Ca o comparație, la alegerile locale din 2012 au fost fost la urne 56,39% din cei înscriși pe listele electorale. Cei din mediul rural au participat, în procente, cu 15% mai mulți decât votanții din mediul urban.

Candidaturile au fost depuse între 11 și 26 aprilie, iar campania electorală s-a desfășurat între 6 mai și 4 iunie. Guvernul a acordat pentru alegerile locale în jur de 350 de milioane de lei. Din acești bani sunt plătite indemnizațiile membrilor birourilor electorale și zona tehnică auxiliară.

Câștigător alegeri 2016 Oradea

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomadările editorilor greatnews.ro: