Câștigător alegeri 2016 Cluj Napoca. Victorie zdrobitoare pentru Emil Boc

Cluj Napoca
Cluj Napoca

UPDATE: 9:45. Rezultate oficiale de la BEC

1. Boc Emil (Partidul Național Liberal) – 65,790%

2. Horváth Anna (Uniunea Democrată Maghiară Din România) – 12,638%

3. Buzoianu Octavian (Independent) – 8,532%

4. Alexa Liviu-Doru-Alin (Partidul Mișcarea Liberală) – 3,454%

Potrivit primelor aproximări ale rezultatelor alegerilor locale 2016, Emil Boc, edilul în funcție, a câștigat mandatul de primar al municipiului Cluj Napoca, cu peste două treimi din voturi.

La Cluj-Napoca, Emil Boc este primar de 12 ani. Potrivit unui exit-poll realizat de IRES, citat de Digi 24, Emil Boc va rămâne încă patru ani, după ce a obținut un procent excelent în alegeri: 69,1 la sută.

Mare favorit și în sondajele de opinie, Emil Boc este pentru a patra oară câștigător în alegerile locale din Cluj.

Câștigător alegeri 2016 Cluj Napoca

În acest an, el a avut 9 contracandidați. Pentru prima oară la Cluj, PSD nu a avut un candidat propriu, ci a susținut un independent: Octavian Buzoianu, un om de afaceri local.

Din partea Mișcării Liberale la Primăria Clujului, al doilea oraș ca mărime din România, după București, a candidat jurnalistul Liviu Alexa, un critic vehement al primarului Emil Boc.

Anna Horvath, actual viceprimar, a candidat din partea UDMR.

În cursa electorală pentru funcția de primar au fost și Adrian Gurzău, PMP, dar și baschetbalistul Bruno Roschnafsky (PPU), avocata Irina Pop, din partea M10, , sindicalistul Mircea Giurgiu, PSRO, şi David Ile din partea UCDR.

Cluj-Napoca este al doilea centru economic al țării, după Capitală, având o populație de peste 400.000 de locuitori în zona metropolitană.

În municipiul Cluj-Napoca au fost 181 de secții de votare, iar 272.718 rezidenți ai orașului au avut dreptul să voteze.

Câștigător alegeri 2016 Cluj Napoca

Peste 18 milioane de români sunt așteptați să-și voteze edilii pentru următorii patru ani. Dintre aceștia peste 230.000 sunt tinere de 18 ani, iar aproape 5.300 de persoane au vârsta de 100 de ani și peste. Potrivit sondajelor de opinie, prezența la vot la alegeri locale de anul acesta ar fi de aproximativ 50%.

Ca o comparație, la alegerile locale din 2012 au fost fost la urne 56,39% din cei înscriși pe listele electorale. Cei din mediul rural au participat, în procente, cu 15% mai mulți decât votanții din mediul urban.

Candidaturile au fost depuse între 11 și 26 aprilie, iar campania electorală s-a desfășurat între 6 mai și 4 iunie. Guvernul a acordat pentru alegerile locale în jur de 350 de milioane de lei. Din acești bani sunt plătite indemnizațiile membrilor birourilor electorale și zona tehnică auxiliară.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomadările editorilor greatnews.ro: