Casa Vulcanilor, poarta de intrare spre lumea teribilă de acum 70 de miloane de ani

casa vulcanilor
Casa Vulcanilor. Foto: Alina Ciobanu

O căsuță rotundă construită din pământ, cu pereții pictați în culori vii, este unul dintre cele mai originale muzee din România. Casa Vulcanilor se află în satul Densuș din Țara Hațegului, celebru pentru biserica de piatră cu înfățișare neobișnuită ridicată în secolul al XIII-lea.

La Casa Vulcanilor turiștii pot afla informații foarte interesante despre o latură mai puțin cunoscută a Țării Hațegului: în urmă cu 70 de milioane de ani, aici aveau loc erupții violente, care aruncau lavă și bombe vulcanice la zeci de kilometri depărate.

Pe atunci, regiunea numită astăzi Țara Hațegului făcea parte dintr-o insulă tropicală înconjurată de apele Oceanului Tethys. Insula avea în jur de 80.000 de kilometri pătrați și era populată de dinozauri.

Casa Vulcanilor se află în satul Densuș, la 3 kilometri de faimoasa biserică de piatră și la 300 de metri de drumul asfaltat.

Casa ecologică din cob (adică din pământ galben, paie și apă) a fost ridicată de 300 de voluntari, cei mai mulți dintre ei tineri din Țara Hațegului care au vrut să dea o mână de ajutor la apariția unui nou obiectiv turistic în Densuș.

Casa a avut nevoie de 200 de zile de lucru, 20 de metri cubi de pământ galben, 15 metri cubi de nisip și de 5.000 de litri de apă. Cei 30 de metri cubi de cob obținuți prin amestecarea „ingredientelor” au fost frământate cu picioarele de voluntari, iar apoi au devenit pereții casei.

GreatNews a scris mai multe articole despre locurile minunate din Țara Hațegului:

Șapte locuri de poveste din Țara Hațegului | Fotogalerie
Fața teribilă a unui paradis: Țara Hațegului de acum 70 de milioane de ani
Mlaștina de la Peșteana, unde plantele mănâncă muște, iar balta înghite vacile țăranilor

Bombe_vulcanice_densus_geoparcul_dinozaurilor_tara_hategului_00
Bombe vulcanice în satul Densuș. Foto: Andreea Dogar

„Este vorba de crearea unui nou obiectiv turistic, care sperăm să atragă numărul mare de turiști care vizitează biserica Densuș și să îi facă să petreacă mai mult timp în localitate, cu beneficiile evidente pentru comunitate. Este un spațiu educațional care va fi folosit în principal de către Exploratorii din Densuș, club care începând cu 2013 a avut foarte multe activități interesante de educație non-formală. Construcția în sine este un model de folosire a materialelor ecologice cu impact minim asupra mediului”, se arată pe site-ul organizației „Drag de Hațeg”.

casa vulcanilor
Casa Vulcanilor în timpul lucrărilor. Foto: Drag de Hațeg
Drumul_Vulcanilor_Densus_Geoparcul_Dinozaurilor_Tara_Hategului_00
Peisaj pe traseul „Drumul Vulcanilor” din satul Densuș. Foto: Andreea Dogar
Oua_de_dinozaur_tustea_geoparcul_dinozaurilor_tara_hategului
Ouă de dinozaur descoperite la Tuștea, în Țara Hațegului. Foto: Andreea Dogar

Proiectul Casa Vulcanilor, care face parte din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, este o inițiativă exclusiv locală, care ajută și la coagularea comunității din Densuș.

Turiștii care vizitează Casa Vulcanilor pot afla informații despre vulcanii care dominau Insula Hațegului în urmă cu zeci de milioane de ani și ale căror urme se găsesc astăzi în comuna Densuș (bombele vulcanice aruncate de forța exploziilor sunt vizibile și astăzi în sat). De asemenea, căsuța este un spațiu special de educație nonformală.

Proiectul Casa Vulcanilor a primit mai multe premii de-a lungul timpului, printre care premiul publicului pentru „Cel mai Bun Proiect de Voluntariat al Anului” la Gala Națională a Voluntarilor.

Casa Vulcanilor a fost realizată în 2014 cu finanțare de la Fundația pentru Parteneriat și MOL România, iar proiectul a fost implementat de Asociația „Drag de Hațeg”, în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București, Asociația Socială Satul de Lut, Școala Gimnazială Densuș, Asociația Pro Edu Densușianu, Primăria Densuș, DRZ Studio Deva și Geo-Team.

densuș
Biserica din Densuș. Foto: Andreea Dogar

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în fabrici din Germania și Olanda. Salariile ajung la 2.700 de euro
Mari reduceri la televizoare Samsung, la eMAG
Job-uri pe vase de croazieră. Masa și cazarea sunt gratuite

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.