Casă-monument spectaculoasă, reabilitată și deschisă publicului

casa cesianu
Casa Cesianu înainte de restaurare. Foto: europeana.eu

Casa Cesianu, o clădire monument istoric, a fost redeschisă publicului după un an şi jumătate în care s-au făcut lucrări de reabilitare și de consolidare. Timp de 67 de ani, imobilul a fost folosit ca depozit pentru colecţii de artă ale Muzeului Bucureşti. Acum, clădirea găzduieşte o expoziţie temporară dedicată capitalei, iar din toamna acestui an ar putea primi exponate care să rămână aici permanent, relatează digi24.ro.

Casa Cesianu este un model reprezentativ pentru locuinţa boierească de la începutul secolului al XIX-lea, iar acum a intrat în circuitul turistic al capitalei.

Constructorul care a renovat imobilul a respectat integral planurile iniţiale ale casei. Odată cu imobilul a fost reamenajată şi curtea, una dintre puţinele de pe Calea Victoriei deschise publicului.

„Vrem să organizăm concerte de jazz, de muzică clasică, piese de teatru, este un spaţiu amenajat pentru aşa ceva. Mai există un corp anexă numit lapidarium, unde vrem să facem o expoziţie cu specific legat de sculptură mică”, a explicat pentru postul de televiziune Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti.

Valoarea totală a lucrărilor a fost de 8,6 milioane de lei. Din această sumă, 5,93 milioane de lei au venit din fonduri europene nerambursabile.

Casa Cesianu, un muzeu al vieții intime în București

Casa Cesianu se află în apropiere de Piața Victoriei, la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Sevastopol. Reședința avocatului Constantin Cesianu este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștiului din la Belle Epoque rămasă fidelă proiectului inițial, potrivit muzeulbucurestiului.ro.

În această reședință au locuit mai multe personalități din aristocrația românească, ca de exemplu Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu.

casa cesianu
Casa Cesianu după restaurare. Foto: muzeulbucurestiului.ro

Constantin Cesianu a fost cel care a extins această reședință aritocratică având sprijinul arhitectului Leonida Negrescu. Cu acest prilej au fost realizate decorațiile exterioare, acoperișul imperial și a fost amenajat parcul reședinței.

Perioada anilor 1893-1933 a fost reprezentativă pentru viața mondenă a casei Cesianu, situație care s-a schimbat în anul 1935, când proprietatea a fost vândută Societății Române de Radiodifuziune (S.R.R.). În perioada anilor 1940-1941 a fost luată hotarărea ca sediul Muzeului Comunal (astăzi Muzeul Municipiului București) să primească reședința Cesianu pentru expozițiile sale.

Pentru o bună perioadă de timp, după 1990, Casa Filipescu-Cesianu a fost depozitul de patrimoniu al Muzeului Municipiului București.

În șase luni de la terminarea lucrărilor de reabilitare, Muzeul Municipiului București va organiza aici o expoziție cu caracter de durată având ca tematică istoria familiei, a copilăriei și a vieții intime în Bucureștiul ultimilor 300 de ani.

casa cesianu
Planul Casei Cesianu. Foto: muzeulbucurestiului.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Revoluția prețurilor la eMAG. Cele mai mari reduceri ale verii
Locuri de muncă part-time. Program scurt, salariu atractiv
Memorie și concentrare la examene, fără pastile. Un produs natural face minuni!
Se angajează șoferi în cele mai bogate țări din Europa. Oferte de muncă din Norvegia, Danemarca și Suedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.