Care este cea mai tânără comună din România

cea mai tanara comuna
Comunitatea de ucraineni din Știuca. Foto: ziarulactualitatea.ro

În timp ce natalitatea este în scădere în România, într-o comună din Timiș aproape 70% din populație este formată din copii și tineri. Aflată la optzeci de kilometri de Timișoara, localitatea Știuca are în jur de două mii de locuitori şi o medie de vârstă de 28 de ani, fiind cea mai tânără comună din România, informează digi24.ro.

Localnicii, majoritatea etnici ucraineni, au numeroşi copii, iar tinerii nu pleacă departe de casa părinţilor după ce se căsătoresc.

De exemplu, Andrei Priala, poștașul satului Știuca de peste 20 de ani, are 13 copii alături de soția sa, Maria. Cei mari s-au stabilit deja la casele lor, tot în comuna Ştiuca.

Pierdută printre coline, comuna este formată din patru sate, dar cel mai dezvoltat este Știuca. Localnicii au apă potabilă, canalizare, drumuri asfaltate și Internet. Tinerii lucrează în construcții sau pleacă în străinătate, iar după ce strâng bani se întorc la Ştiuca unde îşi ridică o casă şi îşi fac o familie.

„Anul acesta, de exemplu, am avut 210 de copii, elevi aici, și 56 de preșcolari. Mă refer la satul Știuca”, a declarat pentru digi24.ro Nicolae Benzar, directorul Școlii Generale Știuca.

Populația este în creștere, casele sunt noi

„În toată țara multe sate dispar, dar aici în comuna Știuca fenomenul este cu totul altul. Populația este în creștere”, a explicat și Vasile Bejera, primarul comunei Știuca.

Aproape toți localnicii sunt de etnie ucraineană. Bunicii şi părinţii lor au venit din Maramureş şi s-au stabilit la Ştiuca în anii ’60.

„Este un teren mai fertil decât în Maramureș. Ei au plecat de acolo pentru un trai mai bun”, a arătat Mariana Brașoveanu, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, organizația locală Știuca.

Din cele 400 de case ale satului, 350 sunt ridicate în ultimii 15 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG la tablete. Cele mai bune oferte de azi
Cele mai bune oferte la laptopuri cu preț mediu de la eMag
Reduceri eMAG la televizoare. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Marea Britanie, Olanda. Salarii de peste 3.000 de euro
Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută personal pentru îngrijirea bătrânilor

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.