Te-au călcat hoții? Riști să plătești și tu o amendă uriașă

FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com hoț spargere
FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com

O tânără care este medic stomatolog a povestit că, după ce un hoț i-a spart cabinetul din București și a trimis la poliție imaginile surprinse de camerele video de supraveghere, polițiștii i-au dat tot ei o amendă uriașă, de 10.000 de lei, deoarece nu a realizat o analiză de risc.

„Acțiunea Poliției Române: în urmă cu două săptămâni am semnalat o spargere într-un cabinet stomatologic din Sectorul 3, București. Hoțul a intrat pe geam, la ora 4 am, lucru de care am putut să ne dăm seama datorită unor camere instalate în cabinet, camere instalate de o firmă specializată, cu care am încheiat un contract, contract predat Poliției. Am trimis imaginile Poliției, imagini clare cu chipul autorului, care după spusele lor mai spărsese câteva cabinete în aceeași seară și așteptam să ne sune cineva să ne spună că l-au găsit și că poate lucrul ăsta ni s-a datorat și nouă, că de, l-am surprins în acțiune”, a scris tânăra pe Facebook.

„Când colo, la o săptămână după, am primit un proces verbal, cu o amendă de 10.000 de lei, cum că am favorizat spargerea apartamentului prin neefectuarea analizei de risc la securitatea fizică a apartamentului, lucru de care n-aveam habar că trebuie făcut și de care n-am fost nici informați”, a mai scris ea.

Tânăra s-a arătat dezamăgită de faptul că a primit o amendă atât de mare în loc de un avertisment: „Nu tu avertisment, de ce să dăm avertisment, mai ales când cineva nu e rău intenționat, când putem să abuzăm de funcția noastră și să facem ce vrem?! Nu mai prindeți niciun hoț, fraților, justificați-vă salariile din amenzile pe care le dați oamenilor nevinovați! Este absolut șocant ce se întâmplă și Poliția, de care ar trebui să te simți protejat și ocrotit face asemenea abuzuri! Rușinos și strigător la cer, cu astfel de acțiuni încurajați maxim spiritul civic al cetățenilor!”.

Care sunt obligațiile unei firme, mai exact

Firmele din România sunt obligate să facă o analiză de risc a securității, însă legislația care prevede obligațiile și sancțiunile este încâlcită. De exemplu, sancțiunile pe care le riscă firmele nu sunt trecute nici în lege, nici în normele de aplicare a legii, ci într-un al treilea text de lege (o hotărâre de guvern). De asemenea, de multe ori au trecut perioade foarte lungi de timp între momentul votării unei legi și momentul apariției normelor de aplicare.

În România, Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, republicată în 2014, prevede că următoarele unități sunt obligate să asigure paza:

– ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale
– regiile autonome
– companiile și societățile naționale
– institutele naționale de cercetare-dezvoltare
– societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de natura capitalului social (adică societăți în nume colectiv, societăți în comandită simplă, societăți pe acţiuni, societăți în comandită pe acţiuni şi societăți cu răspundere limitată – SRL-uri)
– alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu.

Obligațiile acestor unități sunt detaliate în Normele metodologice din 11 aprilie 2012 de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Unitățile menționate trebuie să facă o analiză de risc, „prin structuri de specialitate sau prin experţi abilitaţi, care deţin competenţe profesionale dobândite pentru ocupaţia de evaluator de risc la securitatea fizică”.

„Analiza de risc la securitate fizică trebuie să asigure identificarea vulnerabilităţilor şi a riscurilor, determinarea nivelului de expunere la producerea unor incidente de securitate fizică şi să indice măsurile de protecţie necesare obiectivului analizat”, se arată în normele metodologice.

Actul legistativ care prevede sancțiuni pentru cei care nu efectuează analiza de risc este Hotărârea Guvernului 301/2012. Amenda este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.