Biserica se gândește la copii. Vrea să ia o tabără școlară și să o desființeze

Tabăra „Codrii de Aramă” are mai multe terenuri de sport FOTO: MTS.RO
Tabăra „Codrii de Aramă” are mai multe terenuri de sport FOTO: MTS.RO

Mitropolia Moldovei și Bucovinei cere în instanță terenul taberei „Codrii de Aramă” din localitatea Agafton, ultima tabără școlară din Botoșani.

Amplasamentul se învecinează cu pădurile de la Baisa și Ipotești și cu mănăstirea Agafton și se află în prezent în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că terenul a aparținut, înainte de perioada comunistă, mănăstirii de maici de la Agafton, întemeiată la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Tabăra se desfășoară pe o suprafață de 16,5 hectare, iar Biserica a cerut terenul în instanță începând cu 2001. După șase ani de procese, Mitropolia a câștigat 11 hectare, iar tabăra a rămas pe 5,5 hectare, pe care se află locurile de cazare, restaurantul-cantină și terenurile de sport.

Însă directorul Direcției Județene de Tineret și Sport Botoșani spune că reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au venit și i-au cerut și cele 5,5 hectare care au rămas, în baza acelorași drepturi de retrocedare, precizează jurnaliștii de la Adevărul.

„Au trimis şi o adresă scrisă de la Mitropolie, a luat legătura cu noi şi juristul Mitropoliei. Vor redeschiderea procesului de revedincare şi să ceară şi cele 5,5 hectare care ne-au mai rămas. Adică tot pământul taberei, pe care se află toate facilităţile.

Deocamdată ne invită la mediere şi spun că au documente cu care pot dovedi în instanţă că şi aceste 5,5 hectare aparţineau mănăstirii Agafton şi că trebuiesc retrocedate Bisericii. Eu mă întreb de ce nu le-au arătat şi la primul proces?”, a declarat directorul Direcției Județene de Tineret și Sport Botoșani, Radu Humelnicu, pentru Adevărul.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.