Biserică amendată pentru zgomotul prea puternic al clopotelor

clopot
Foto: Justinroy via Wikimedia Commons

Un preot din Italia a fost amendat cu 1.300 de euro din cauza zgomotului puternic produs de clopotele bisericii unde acesta slujea, relatează publicația thelocal.it.

Preotul din orașul Pramaggiore din nord-estul Italiei a fost amendat după ce agenția pentru protecția mediului din regiune a înregistrat un nivel inacceptabil de poluare fonică produsă de clopotele bisericii.

În cadrul slujbei de duminică, preotul i-a anunțat pe credincioși că are de plătit o amendă de 1.312 euro.

Se pare că sancțiunea are la origine o plângere venită din partea unui locuitor din zonă, notează Corriere del Veneto. „Probabil că este vorba de un cetățean care s-a stabilit în zonă destul de recent”, a declarat preotul pentru ziarul italian.

„Pentru a controla problema și pentru a nu primi amenzi și mai mari, am limitat durata sunetului produs de clopote, care dura câteva minute potrivit tradiției vechi de sute de ani”, a mai spus el.

„Acum, durata a fost fixată la doar 60 de secunde. Experții cred că în acest mod vom rămâne în limitele autorizate de poluare fonică”, a completat preotul.

Credincioșii din parohie și-au arătat susținerea deplină pentru preotul lor. Acesta va ataca amenda primită în instanță.

Biserici reclamate și în România

De-a lungul timpului, și în România au apărut plângeri ale unor locuitori nemulțumiți de poluarea fonică produsă de clopotele sau de difuzoarele bisericilor.

În 2012, o locuitoare din comuna Mihalț din județul Alba l-a dat în judecată pe preotul greco-catolic din comună, cerând daune în valoare de 170.000 de lei pentru „starea de disconfort“ produsă de construirea cimitirului în apropierea locuinţei sale şi de zgomotul clopotelor, potrivit adevarul.ro.

În 2013, o biserică penticostală din Cluj-Napoca a fost amendată cu suma de 800 de lei de Poliția Locală, care a făcut măsurători ale nivelului de zgomot și a constatat că nivelul maxim acceptat era depășit, potrivit citynews.ro.

Recomandările editorilor GreatNews:

„Îmbrățișează un maghiar și fă-ți poză!”. Românii și ungurii, invitați să fie prieteni, nu dușmani
O nouă idee de a-i ajuta pe copiii bolnavi. Prânzul caritabil cu o personalitate
Întrebare despre Klaus Iohannis, la „Vrei să fii milionar” Germania

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.