Cărți și baloți de paie. Biblioteca din șură, făcută cu bani de la Bill Gates

biblioteca din șură
Biblioteca din șură. Foto: Captură Digi24

O bibliotecă neobişnuită a fost deschisă în comuna Moșna din județul Sibiu. Într-o fostă şură a fost amenajată o sală de lectură, unde zeci de copii vin să citească şi să navigheze pe internet. Banii au venit de la fundația celui mai bogat om al planetei, Bill Gates, relatează digi24.ro.

„Biblioteca din șură”, așa cum a fost poreclită de copiii din comună, a fost amenajată într-o veche anexă gospodărească, în spatele curții unei case săsești. După renovări, șura s-a transformat în spațiu de lectură.

„Cel mai mult îmi plac cărțile de aventură”, a povestit un copil. „Îmi place să citesc cărți de Ion Creangă, cum ar fi „Harap Alb”, „Amintiri din copilărie””, a spus și o fetiță care vine să citească în bibliotecă.

La etaj, unde pe vremuri era depozitat fânul pentru animale, au fost aduse calculatoare legate la internet. Aerul rustic al încăperii este dat de baloţii de paie, pastraţi aici pentru a fi folosiţi drept fotolii.

„Este noul model de bibliotecă, care trebuie să existe în fiecare localitate rurală. Modelul vechi de bibliotecă, cel clasic, nu mai este chiar atât de potrivit, nu mai este chiar atât de frecventat”, a declarat profesorul Ionel Șotropa.

7 biblioteci deschise de Bill Gates în Sibiu

Deocamdată, toți copiii stau îmbrăcați, pentru că n-au fost încă montate sisteme de încălzire. „Încă e rece și am avut o perioadă în care am întrerupt activitatea. E pericol să punem gaz metan și, sigur, punem niște aeroterme”, a explicat primarul din Moșna, Eugen Roba.

Investiția a fost de 10.000 de euro, bani veniţi printr-un program finanțat de fundația lui Bill Gates.

„Atâta cât ne-au permis resursele, timpul și imaginația, am creat bibliotecile-concept, care se pare că au prins foarte bine la public. Atât la publicul nostru din teritoriu, cât mai cu seamă la publicul de specialitate din țară și din străinătate”, a declarat Anca Vasilescu, coordonator Biblionet.

Șapte biblioteci rurale au fost deschise în județul Sibiu prin programul finanțat de organizația fondatorului Microsoft.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Vești bune pentru Transalpina, cea mai înaltă șosea din România
Marian Vanghelie se lăuda că Iohannis îl poate ajuta să scape de dosar. Cine era omul de legătură
Samsung Galaxy S6 în România. eMAG anunță precomenzi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.