Băutura zeilor a ajuns marcă înregistrată de Maramureș

hidromel
Hidromelul se fabrică din miere. Foto: Scott Bauer, USDA ARS via Wikimedia Commons

Ambrozia, licoarea despre care legendele spun că era secretul nemuririi zeilor greci, a ajuns după mii de ani marcă înregistrată de Maramureş, relatează digi24.ro. Cunoscută în România ca hidromel sau mied, licoarea este preparată de un localnic din regiune care a reușit, după ani şi ani de încercări, să pună la punct reţeta perfectă a nectarului din miere şi polen.

În adolescență, Eugen Libotan a văzut filmul realizat după celebrul roman al lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie”, și s-a întrebat din ce era făcut „vinul” pe care îl beau cavalerii polonezi.

Aşa a început să caute reţeta ce părea pierdută în timp. Norocul i-a surâs când a dat peste un manual de apicultură, vechi de zeci de ani, care fusese lansat într-o ediţie limitată.

„Hidromelul este o băutură foarte cunoscută din vechime. Grecii şi romanii o consumau în cantităţi mari, iar în cultul zeilor era cea mai aleasă jertfă”, a povestit producătorul de hidromel pentru postul de televiziune. Legenda spune că hidromelul era o băutură rezervată zeilor şi oferea nemurirea.

Cunoscut şi sub denumirea de mied, hidromelul este o băutură alcoolică slabă, dulce şi parfumată, obţinută prin fermentarea mierii de albine şi a polenului.

„Am început să fac acea celebră mursă (băutură fermentată, n.r.) cu apă caldă, miere de albine, polen şi pâine neagră ca şi ferment şi o grămadă de plante aromatice. Primele s-au mucegăit, a doua oară nu s-a limpezit”, și-a amintit el.


Licoarea are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat.

„Nu este o băutură de şpriţ, de cursă lungă. Este o băutură foarte fină, delicată, cu un gust plăcut, catifelat şi se consumă ca desert”, a explicat Eugen Libotean.

Maramureşeanul nu produce mai mult de 150 de litri de mied pe an şi îl vinde doar la târguri de profil. O sticlă de 700 de mililitri costă 15 lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele 24 de locuri „magice” din cea mai mare cetate a României
Plăcinta întinsă, rețeta succesului pentru o afacere românească
A fost doborât recordul României la salt cu parașuta. Era vechi de 45 de ani

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.