După ce ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că autoritățile vor colabora cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române pentru a le aduce credincioșilor acasă lumina de Înviere, precum și pâinea sfințită cu vin, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a atras atenția că există mai multe riscuri dacă măsurile de distanțare socială nu sunt respectate.
Întrebat la postul de televiziune Digi24 dacă a fost consultat înainte de semnarea protocolului dintre autoritățile române și BOR, Nelu Tătaru a spus că a fost, însă el a „militat pentru continuarea izolării”.
„Eu am militat pentru continuarea izolării, pentru continuarea menținerii distanței. Ați văzut și pe domnul președinte Iohannis în prelungirea stării de urgență. Este un moment deosebit, este unul din cele mai importante momente religioase, dar este și un moment al unei mari provocări, o luptă cu un inamic nevăzut, necunoscut, fără un tratament fără un vaccin”, a declarat el.
„Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufletești, cât și cele de sănătate. Eu am militat și militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială. Încă mai avem de urcat pe această pantă, încă nu am ajuns acolo unde să avem un număr constant de cazuri, care să înceapă să scadă de la o zi la alta, mai putem avea persoane care pot infecta, suntem într-un moment în care tratăm pacienții cu simptome ușoare, medii sau severe. Suntem într-un moment în care mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacților, în identificarea persoanelor pozitive”, a continuat el.
Ministrul Sănătății a mai atras atenția că ne aflăm într-un scenariu în care toți pacienții care se prezintă sunt posibili suspecți de infectare cu coronavirus: „Dacă aceste măsuri de distanțare socială nu sunt respectate [de Paști – n.r.] putem avea o infectare, o transmitere locală accentuată, putem avea un număr de cazuri în săptămâna următoare care să forțeze sistemul sanitar, putem avea un număr de cazuri care grave, severe, care pot forța terapia intensivă, și pot forța sistemul medical în general, în a-i trata pe cei care se prezintă la spital”.
„Având un număr constant de cazuri în acest moment putem trata, putem externa, putem interna alți pacienți și nu forțăm acest sistem medical. Un număr sau o curbă accelerată, cu un număr mare de cazuri, poate încărca un sistem sanitar”, a mai spus Tătaru.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: