Uimitoarea călătorie a unei acvile din România. 20 de țări și 25.000 de kilometri

arlie
Acvila Arlie a revenit în România după o călătorie de 25.000 de km. Foto: SOR

Arlie este prima acvilă țipătoare mică echipată cu transmițător satelitar care s-a întors în acest an din migrație, revenind în zona de cuibărit din România la data de 31 martie, a anunțat Societatea Ornitologică Română într-un comunicat de presă.

Arlie a revenit din călătoria sa mai devreme decât în anii anteriori. De exemplu, în anul 2014, acvila a ajuns în Romania pe data de 9 aprilie.

Pasărea a început migrația de primăvară la data de 8 februarie și, pentru a ajunge în zona de cuibărit din Munții Făgăraș, județul Brașov, a traversat trei continente și 20 de țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.

Arlie a iernat în Namibia, în vestul Africii, aproape de țărmul Oceanului Atlantic, și a parcurs 24.876 de kilometri. În data de 31 martie 2015, la ora 13.00, a ajuns în zona de cuibărit din județul Brașov, cu 10 zile mai devreme decât anul trecut.

„Până acum este cea mai timpurie dată de sosire a acvilelor țipătoare mici echipate cu transmițător satelitar!”, se arată în comunicatul SOR.

Acvila țipătoare mică, o specie în declin

Pasărea a fost prinsă în vara anului 2013 de o echipă formată din specialiști de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmărită, atât în perioadă de migrație, cât și în perioada de cuibărit, ornitologii i-au montat pe spate un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame.

În total, 22 de acvile țipătoare mici au fost echipate cu aceste transmițătoare, din care doar două mai sunt active: Arlie și Erika. Demersurile au fost realizate în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei țipătoare mici în România”.

arlie
Drumul lui Arlie. Foto: SOR / Google Maps

Acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) este o specie considerată “în declin” pe suprafața întregii arii de răspândire, iar populația sa mondială este estimată la 20.000 de perechi. România le oferă acestor păsări una dintre cele mai importante zone de cuibărit.

Anul acesta, proiectul LIFE de conservare a acestei specii în România a fost premiat de Comisia Europeana cu distincția Best LIFE Project – unul dintre cele mai bune 13 proiecte implementate în anul 2014.

Puteți vizualiza călătoria lui Arlie la acest link.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Fotografia care a salvat un cățel, după 5 ani în care nu l-a vrut nimeni
O biserică maramureşeană din lemn, ridicată în Canada de un preot îndrăgostit de România
Un centru tribal vechi de 3000 de ani, descoperit pe teritoriul României

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.