Un grup de cercetători de la Medical and Surgical Center for Retina în colaborare cu inginerii specializați în biomedicină de la Institutul de Tehnologie din Monterrey au reușit să creeze o aplicație de smartphone care, prin intermediul camerei, scanează ochiul și ar putea detecta diverse afecțiuni ale ochiului.

„Această aplicație ar putea detecta și preveni boli uzuale. Nu trebuie să înlocuiască medicul specialist, însă cei care o folosesc ar putea afla din timp dacă suferă de vreo afecțiune a ochiului pentru a o trata”, declară directorul Medical and Surgical Center for Retina, medicul Juan Carlos Altamirano Vallejo, citat de sciencedaily.com.

Aplicația ar putea spune dacă ești suspect, de exemplu, de endem macular diabetic, o afecțiune care poate duce la orbirea parțială prin încețoșarea vederii. Cercetătorii speră să finalizeze aplicația cât mai repede pentru a o face publică.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a anunțat că va exista o platformă online pentru utilizatorii de smartphone de unde să își poată descărca diverse aplicații precum cele cu planuri de slăbit, întreținere corporală, care măsoară pulsul, determină tensiunea arterială sau chiar analizează insulina din sânge.

Comisia Europeană speră ca prin platforma mhealth costurile pentru sănătate să scadă cu 99 de miliarde de euro, până în 2017.

FOTO: Ahmed Sinan/Flickr

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.