SUA. Cum vorbesc operatorii 911 cu victimele | AUDIO

apel 911 sua
Foto: Facebook

Dincolo de încetineala cu care au reacționat în cazul Alexandrei Măceșanu, fata răpită de criminalul din Caracal, autoritățile au dat dovadă și de lipsă de empatie, după cum rezultă din stenogramele discuției dintre fată și operatorii de la 112, iar apoi dintre adolescentă și polițiști.

Polițiștii au tratat-o de sus pe Alexandra, unul chiar spunându-i că echipajul de poliție nu are cum să zboare până la ea, în ciuda faptului că fata era îngrozită și plângea.

Apoi, în momentul în care Alexandra îi spune polițistului că nu știe sigur dacă acea carte de vizită pe care a găsit-o în cameră îi aparține agresorului sau nu, polițistul îi reproșează „Aaa, nu știi nici asta”.

În plus, în momentul în care tânăra îl roagă să stea cu ea la telefon deoarece îi este foarte frică, polițstul o ceartă și îi spune că nu poate să stea în telefon pentru că are și alte apeluri.

Modul în care au reacționat operatorii de la 112 și polițiștii români este extrem de diferit de felul în care gestionează o astfel de situație de criză operatorii de la 911 din SUA.

Pe YouTube sunt publicate mai multe astfel de apeluri din care rezultă că operatorii stau cu victimele în telefon până la finalizarea situației de criză, nu le spun să închidă telefonul, și le încurajează, motivându-le să găsească eventual o metodă prin care să scape de agresor (spre deosebire de cazul Alexandrei din Caracal, unde polițistul i-a spus în repetate rânduri să stea acolo, în locuința agresorului).

Iată câteva astfel de înregistrări cu apeluri de la 911 din SUA:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.