Anonymous România, fără mască. Membru: „Nu suntem tirani ai internetului, dar suntem foarte răi”

anonim
„Suntem Anonymous. Suntem Legiune. Nu iertăm. Nu uităm. Aşteptaţi-ne”, motto-ul și, totodată, avertismentul Anonymous

Continuatori ai Wikileaks. Susținători ai protestelor anti-sistem din întreaga lume. Haiduci ai internetului. Teroriști online. O mașină de ură. Sunt doar câteva dintre etichetele puse pe fruntea Anonymous. GreatNews vă dezvăluie câteva dintre misterele lumii Anonymous, o mișcare deschisă, în care nu există lideri și în care poate intra oricine.

„Anonymous România nu numără mai mult de 100 de membri. Și sunt patru facțiuni, care se vor uni în curând. La noi, lucrurile sunt la început”, ne spune unul dintre membrii români ai Anonymous, căruia îi vom spune Alex, pentru a-i asigura anonimatul. Ne întâlnim într-un club de pe Lipscani. Tejgheaua și câteva mese sunt pline de tuburi de vopsea. Câteva tricouri simple, întinse pe mese, sunt pictate rând pe rând.

Pregătiri de protest anti-ACTA

Alex, împreună cu oamenii de aici pregătesc protestul anti-ACTA din 25 februarie. Pe unul dintre tricouri scrie mare „STOP Censorship” (Opriți cenzura!). Anonymous susține protestele anti-ACTA, inițiate și popularizate de mai multe grupuri, ONG-uri și mișcări din România, unite în jurul aceluiași scop: un internet liber și deschis, în care dreptul la liberă exprimare să fie asigurat.

Legat de legea ACTA, îl întreb pe Alex dacă este adevărat că hackerii Anonymous au fost cei care au spart serverele siteului Parlamentului European. Tratatul ACTA a fost semnat de 22 de state din Uniunea Europeană şi de Uniunea Europeană însăşi, în luna ianuarie 2012. „Da, atacul acesta a fost real. Dar nu toate atacurile atribuite de presă hackerilor Anonymous sunt comise de Anonymous”, spune Alex.

Anonymous vs Ungureanu. Un caz „fals”

De exemplu, anunțul unor persoane că vor fi făcute publice informații confidențiale despre premierul Ungureanu și lista cu numele a 700 de agenți activi ai Serviciului de Informații Externe (SIE). Anunțul a aparținut unor oameni din AnonOpsRomania, care se recomandau drept membri Anonymous și promiteau publicarea acestor documente în zorii zilei de 14 februarie. În dimineața promisă, au fost publicate însă informații cunocute deja.

Articole recomandate:

Occupy, Anonymous și protestele din România. „Jos Băsescu, sus Guvernul Pieței!”

Ce este ACTA, legea care schimbă internetul. România se poate retrage oricând

Protest împotriva legii ACTA în București. „N-o să mai ascultăm decât muzică de la biserică”

Legea ACTA se clatină tot mai tare

„Nu a fost Anonymous, pentru că Anonymous are o metodă foarte bine pusă la punct. Când vor să desființeze pe cineva, cei din Anonymous fac Doxing, o metodă prin care hackerii pot să afle, doar cu ajutorul internetului, enorm de multe informații de persoane, chiar mai multe informații decât acea persoană credea că sunt pe internet despre ea”, spune Alex.

Amprenta ta pe internet este fantastic de mare

„Urmele lăsate de tine pe internet sunt foarte adânci. Amprenta ta pe internet este fantastic de mare. La aceste urme se adaugă urmele lăsate de instituții despre tine”, iar hackerul ajunge în posesia unei cantități enorme de informații despre o persoană, explică Alex.

Nici mesajele pentru România, pe care presa le-a atribuit din nou celor de la Anonymous, nu au fost trimise de Anonymous. „Din câte știu, doar unul a fost. Restul nu. Este destul de ușor să faci un mesaj să semene cu unul al Anonymous. Descarci de pe net partea de început, apoi pui o voce la sintetizator și gata”, spune el.

Alex spune că un prim indiciu că o acțiune aparține Anonymous este prezentarea motivului acelei acțiuni. „Anonymous prezintă mereu o motivație atunci când amenință că va închide un site”, arată Alex, care revine la cazul cu siteul PE. Înainte de a pătrunde în serverele instituției europene, hackerii au avertizat UE că fac asta în semn de protest față de semnarea ACTA de către Uniunea Europeană.

Articole recomandate:

Ce este legea SOPA, proiectul SUA care vizează site-urile din toată lumea

Ce este legea PIPA. Un articol foarte criticat al documentului va fi eliminat

Apoi, consecințele acelei acțiuni. „Toate acțiunile țin de un set de valori ale mișcării. Anonymous nu acționează împotriva oamenilor nevinovați”. „Cei care pretind că sunt hackeri Anonymous și acționează în numele Anonymous dar lezează interesele oamenilor nevinovați sunt ținta unor atacuri din partea adevăraților membri.

„Se spune că suntem niște tirani ai internetului. Nu suntem. Dar suntem foarte răi”, spune Alex. O dovedește și simbolul ales, masca cu chipul lui Guy Fawkes, membru al unui grup de restauraționiști catolici din Anglia care au plănuit Complotul Prafului de Pușcă din 1605. Planul era de a-l asasina pe regele James I. Probabil ați văzut această mască destul de des pe Facebook, mai ales în ultimul timp.

„Hackerii Anonymous sunt persoane răzbunătoare”

„Noi nu îl apreciem neapărat pe Fawkes, ci este un simbol preluat mai degrabă din filmul V for Vendetta”, precizează el. „Hackerii Anonymous sunt persoane răzbunătoare, gândește-te că mulți dintre ei, înainte de a veni în Anonymous, au spart din teribilism siteuri ale unor mari instituții sau spărgeau siteuri de bănci pentru a câștiga bani”.

Anonymous a sprijinit insistent mișcările de tip Occupy, care au avut loc în multe state ale Globului, încercări remarcându-se și în România. „Anonymous și Occupy sunt mișcări diferite. Dar, dacă stai bine și te gândești, caracteristicile comune sunt numeroase și foarte importante: ambele sunt mișcări deschise și cu organizare pe orizontală, adică nu există șefi. Și ambele vor să schimbe atitudinea asta a conducătorilor față de oameni. Este sfidător: omul a pierdut controlul asupra instituțiilor publice. Controlul acesta trebuie să îl luăm înapoi”.

Pe masa lui Alex sunt 4 telefoane. Sună destul de des, sunt tineri care vin cu tricourile la „upgrade”. Scoate un laptop să îmi arate siteurile pe care pot găsi informații de încredere despre Anonymous și acțiunile mișcării. Când deschide computerul, văd că are lipit pe spatele ecranulu două postere cu „Salvați Roșia Montană!

Iată locurile de pe internet în care găsim informație prețioase despre/de la Anonymous:

pagina anonops.blogspot.com
contul de Twitter @Lulzboat
siteul anonops.li
siteul anonops.ro, pentru informații în limba română

„Totuși, nimic nu poate fi luat de bun. Chiar și pe aceste surse pot apărea informații false, poate mai puțin pe primele două”, spune Alex. Membrii Anonymous nu se cunosc fizic între ei, în multe dintre cazuri. Îl întreb dacă a fost vreodată în dezacord față de acțiunile unui hacker Anonymous.

„Da, au fost. De exemplu, atunci când NATO a anunțat că vrea să facă un centru de combatere a activităților ilegale pe internet. După ce și-a manifestat intenția, printr-un document, sistemul informatic al NATO a fost atacat”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook. Cu un simplu Like ești înscris automat în concursul săptămânal, la care poți câștiga, la alegere, una dintre cărțile descrise de noi AICI (lista cărților).

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: