ANAF își vrea partea din ajutoarele primite de o elevă premiantă, dar fără posibilități

Raluca, o elevă de nota zece (adevărul.ro)
Raluca, o elevă de nota zece (adevărul.ro)

Într-o țară în care evaziunea fiscală și corupția sunt în floare, o fetiță de 11 ani este somată abuziv să plătească impozite pentru donațiile care au ajutat-o să aibă o viață mai bună.

Mariana Negru, bunica Ralucăi – eleva care a reușit performanțe școlare excelente în ciuda faptului că trăia în condiții insalubre -, trebuie să declare ajutoarele umanitare primite în 2014, după ce a primit o somație de la Agenția Județeană a Finanțelor Publice, scrie Adevărul.

”M-am prezentat la doamna care era menţionată în scrisoare, dar nu a făcut altceva decât să ţipe la mine. Fără a-mi explica nimic, mi-a zis să declar veniturile şi am plecat acasă la fel de nelămurită. Mi-au fost donate diferite sume de bani pentru copii, dar eu nu am avut alte venituri nedeclarate. De unde să iau bani să plătesc impozitul? Am cheltuit banii pentru a face condiţii copiilor, mi-am făcut şi rate. Acum au copiii ce le trebuie, se bucură şi ei să trăiască într-o casă curată, să aibă cărţi şi caiete”, a explicat Mariana Negru pentru sursa citată.

Impresionați de povestea Ralucăi, fetița cu un IQ mult peste medie din Bârlad, mai mulți oameni au donat sume cuprinse între 100 de lei și 3.000 de euro.

Cel mai important aspect este că legea nu prevede ca ajutoarele umanitate obținute de persoanele fizice să fie declarate la fisc, ele fiind cuprinse în categoria veniturilor neimpozabile.

Raluca este elevă în clasa a VI-a și a fost crescută de bunica maternă după ce mama ei a abandonat-o.

Cu ajutorul donațiilor, locuința are din nou apă curentă și gaze. Apartamentul confort patru, situat la marginea Bârladului, a fost reabilitat, iar Raluca are acum un birou și un laptop.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.