Tot mai mulți români suferă de gastrită, o inflamație a stomacului care se manifestă prin dureri abdominale, balonări, grețuri.
Gastrita, care poate fi acută sau cronică, poate fi declanșată atât din cauza unei infecții cu bacteria Helicobacter Pylori, dar și de o alimentație dezechilibrată sau de unele medicamente. Cu o dietă potrivită, evitând anumite alimente, simptomele gastritei se pot ameliora cu ușurință.
Care sunt cauzele care duc la apariția gastritei?
Ei bine, cea mai frecventă cauză a gastritei este infecția cu Helicobacter Pylori, o bacterie care stă la nivelul stomacului și determină diverse afecțiuni ale acestuia. Gastrita mai poate fi provocată de consumul de medicamente sau de consumul excesiv de alcool combinat cu o alimentație nesănătoasă. Printre alimentele care pot supăra stomacul se numără cărnurile grase, prăjelile, tocăturile, mezelurile, cârnaţii, micii, dulciurile concentrate, dar și condimentele, băuturile carbogazoase și sucurile acidulate.
Lipsa unor dinți poate afecta masticația și ulterior digestia. De aceea, este important să acorzi o atenție deosebită danturii. În cazul unor dinți lipsă, pentru care nu există alte metode de înlocuire, o soluție o reprezintă implanturile dentare, care arată la fel de bine ca dinții naturali. Unele se pot obține chair în 24 de ore, potrivit cliniciledrleahu.ro. Astfel, cu o dantură completă, reduci la la minimum riscul ca alimentele să ajungă nemestecate în stomac.
Nu neglija analizele recomandate de medicul gastroenterolog
În cadrul consultului de gastroenterologie medicul specialist analizează situația, și se orientează către o listă de cauze posibile ale gastritei. Diagnosticul de gastrită în cazul infecției cu Helycobacter Pylori este stabilit în urma unor investigații precum: endoscopie, teste serologice, dar si teste respiratorii, conform Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie. În urma schemei de investigare, medicul gastroenterolog stabilește tratamentul medicamentos, dar și a unei diete care trebuie urmată de către pacient.
Dieta potrivită te ferește de gastrită
Cei care au o viață sănătoasă nu au probleme cu stomacul. Astfel, laptele integral sau parțial degresat reprezintă unul dintre cele mai eficiente alimente care reușește să calmeze aciditatea stomacului.
Se recomandă pâinea integrală sau cea neagră și nu bagheta albă. Este indicat ca produsele să fie din carne slabă sau cu cât mai puțină grăsime. Cei cu probleme la stomac pot să consume carne gătită la cuptor sau fiartă, în special pește. Sunt permise sfecla roșie, sparanghelul, dovleacul, morcovul sau spanacul.
Alimente interzise:
- carnea de porc
- carenea de oaie
- usturoi
- vinete
- ciuperci
- varză
- fasole
Este bine să eviți anumite fructe sau legume care creează aciditate. De obicei, în cazul gastritei, este indicat să evităm sau să consumăm cu prudenţă toate alimentele care au un gust puternic, fie el dulce, picant sau amar.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: