Alegeri SUA 2016. Sondaj online: pe cine ați alege în funcția de președinte al Statelor Unite?

Marți, alegătorii americani îl aleg pe succesorul lui Barack Obama în funcția de președinte al Statelor Unite. Datorită rolului jucat în politica internațională de omul aflat în această funcție, alegerile de astăzi privesc nu numai o națiune, ci o planetă întreagă.

După o campanie marcată mai mult de scandaluri decât de planuri concrete pentru viitorul poporului american, Hillary Clinton și Donald Trump apar în fața alegătorilor pentru votul final.

Alegeri SUA 2016. Scandaluri mari și planuri pe genunchi

CNN a ales și două scurte citate din cei doi, care descriu destul de bine pozițiile de pe care pleacă cei doi candidați:

Clinton: ”Trebuie să vindecăm această țară”
Trump: ”Lumea ne urăște”

Majoritatea sondajelor arată că Hillary Clinton, care poate deveni prima femeie-președinte din istoria Statelor Unite, are un avans de 4 procente în fața candidatului republican. Un rol important în votul de marți va fi jucat de alegătorii latino-americani, un segment de public clar în favoarea candidatei democrate.

Trump propune o reconciliere cu Rusia și promite distrugerea ”imediată” a grupării teroriste Stat Islamic. Clinton a pus pe masă un plan care prevede crearea a 10 milioane de noi locuri de muncă și este de acord cu avorturile din orice motiv, considerand ca acesta este un drept al femeii. Trump a contracarat cu un plan care prevede 25 de milioane de noi locuri de muncă și critică dur atitudinea pro-avort a contracandidatei sale, socotind ca doar argumentele medicale pot justifica o asemenea decizie.

Alegeri SUA 2016. Sondaj online: votează-ți favoritul!

În sondajul de mai jos, vă propunem să vă puneți în locul americanilor și să alegeți între cei doi favoriți ai alegerilor de peste ocean:

[poll id=”7″]

Sondajele de opinie arată și procentele la care trebuie să se aștepte și alți candidați la alegeri. Pe locul trei în preferințele americanilor ar fi libertarianul Gary Johnson (6%), iar pe patru – ecologista Jill Stein (2%).

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.