Efectele pe care le au celulele stem în tratarea unor boli sunt încă studiate de lumea medicală. Cu toate acestea, românii cred cu convingere că aceste celule-minune le vor fi de ajutor cândva și plătesc sume foarte mari pentru a le recolta la nașterea copilului.
O statistică arată că rata de recoltare a celulelor stem din cordonul ombilical al copilului este de trei ori mai mare în România decât în unele state din vestul dezvoltat al Europei, gen Olanda, Marea Britanie și Franța.
Costurile de recoltare de celule stem sunt următoarele: între 3.000 și 4.500 de lei recoltarea propriu-zisă, la care se adaugă kitul de recoltare de celule stem (se cumpără înainte de sosirea la spital, pentru naștere) și între 180 și 250 de lei – păstrarea pe timp de un an a celulelor stem.
Încercând să vedem care este adevărul, am vorbit despre celulele stem cu un doctor ginecolog, Dan Tutunaru, de la spitalul bucureștean Elias. Dânsul ne-a spus că românii care optează pentru recoltarea de celule stem ar trebui să știe că lista de boli tratabile cu aceste celule este încă redusă iar ei pariază, practic, pe progresele științifico-medicale în terapiile cu celule stem.
Dacă o gravidă vă întreabă „Ce mă sfătuiți, să recoltez celulele stem sau nu? Care este adevărul?”, care ar fi răspunsul dumneavostră?
Dr. Dan Tutunaru: Eu le spun tuturor, celule stem sunt ca asigurarea Casco. Ori o faci, ori mergi pe noroc. Însă, în acest moment vorbim doar de o stocare a acestor celule.
O stocare?
Dr. Dan Tutunaru: Da, o stocare, în așteptarea progresului științific. Pentru că cercetarea în domeniul celulelor stem este în derulare, deocamdată certitudinile sunt puține.
Atunci când optează pentru recoltarea celulelor stem, pacienții primesc o listă cu bolile la care celulele stem ar fi de ajutor. La ce boli sunt cu adevărat de ajutor aceste celule stem?
Dr. Dan Tutunaru: Sunt bolile de sânge, unele tipuri de leucemie. Dar și aici eficiența e încă verificată. Pentru alte boli, adevărul este că cercetările sunt în derulare, și nu într-o fază avansată.
Se spune că ar ajuta și în cazurile de anemie…
Dr. Dan Tutunaru: Nu există un rezultat clar în acest sens.
În România, media de recoltare a celulelor stem este de trei ori mai mare decât media de recoltare din statele europene. Cum comentați această statistică?
Dr. Dan Tutunaru: Un PR foarte bun.
PR?
Dr. Dan Tutunaru: De ce credeți că sunt mai multe Mercedesuri luxoase în România și Rusia decât în Germania? Pentru că românul e mai snob.
Sau informat insuficient
Dr. Dan Tutunaru: Eu cred că e informat suficient, dar e mai credul, își face mai multe speranțe. Sau poate medicii sunt mai persuasivi, poate că medicii sunt influențați să fie cât mai persuasivi.
Un adevăr trist despre celulele stem, aflat de o familie din Vâlcea
În România, firmele care oferă recoltare și stocare de celule stem sunt foarte prezente în spitale și pe internet. Căutând informații pe Google despre celule stem, am găsit mereu 2-3 linkuri sponsorizate, reclamă plătită de firmele de recoltare și depozitare de celule stem pentru a apărea deasupra listei de căutări atunci când oamenii interesați, în special viitori părinți, caută informații despre celule stem.
Potrivit unei anchete a jurnaliștilor de la „România, te iubesc”, o producție Știrile ProTV, pe lista de boli ale copilului ce pot fi tratate cu celule stem sunt trecute și afecțiuni pentru care tratamentul cu celule stem nu a fost (încă) validat sau este recomandat ca ultima soluție (ceva de genul „Haideți să încercăm și cu celule stem!”).
Este cazul unei familii din Vâlcea, al cărei copil a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică la vârsta de 9 luni. Deși boala apărea pe lista de boli tratabile cu celule stem pe care a primit-o de la firma aleasă pentru recoltarea la naștere, medicii români și italieni i-au comunicat mamei că autotransplantul de celule stem în corpul micuțului este inutil în acest tratament.
Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.
Dacă devii fan al publicației noastre sau dacă te abonezi la newsletter poți câștiga o carte în fiecare săptămână.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: