Veneția se confruntă în aceste zile cu unele dintre cele mai grave inundații din istorie, după ce fluxul a atins un nivel record pentru ultimii 50 de ani, anunță BBC.
Nivelul apelor a atins 1,87 metri, potrivit Centrului de Monitorizare a Mareei. De când au început măsurătorile oficiale în anul 1923 s-a înregistrat un nivel mai mare doar în 1966, când apa a atins 1,94 metri.
De asemenea, 2 oameni au murit pe insula Pellestrina, care separă laguna de Marea Adriatică: un bărbat a fost electrocutat când încerca să pornească o pompă în locuința sa, iar o altă persoană a fost găsită decedată într-un alt loc.
Primarul din Veneția a declarat că schimbările climatice se află în spatele celui mai înalt flux pe care l-a văzut orașul în ultimii 50 de ani.
Luigi Brugnaro a mai scris pe Tweeter că nivelul atât de crescut al apei va lăsa „urme permanente” asupra orașului.
„Acestea sunt efectele schimbării climatice… costurile vor fi ridicate”, a spus el.
Brugnaro a spus că distrugerea este „uriașă”: „Situația este dramatică. Cerem guvernului să ne ajute”.
Imaginile publicate arată că obiective turistice populare precum Piața San Marco sunt aproape goale. Străzile sunt inundate, iar apa a pătruns în locuințe și în magazine. Întregul oraș pare lovit de o furtună puternică.
Piața San Marco – una dintre cele mai joase zone din oraș – se numără printre obiectivele turistice cele mai afectate. Bazilica San Marco a fost și ea inundată, pentru a șasea oară în 1.200 de ani, potrivit arhivelor bisericești.
Pierpaolo Campostrini, membru în consiliul bazilicii San Marco, a spus că 4 din cele 6 inundații s-au produs în ultimii 20 de ani.
„Orașul este în genunchi”, a declarat proprietarul unui magazin care a dorit să rămână anonim pentru postul public Rai.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: