Meduze albastre pe o plajă de la Marea Neagră | VIDEO

meduze albastre
Foto: Facebook Eforie Online

Zeci de meduze albastre au putut fi văzute luni, 21 octombrie, pe o plajă din stațiunea Eforie.

Imaginile filmate arată câteva zeci de vietăți marine de culoare albastră ce plutesc în apropierea țărmului.

Filmul cu meduzele albastre de la Eforie s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare, fiind vizionat de mii de utilizatori.

„Prezenţa meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii şi la începutul toamnei, curenţilor marini şi furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor şi astfel se explică eşuările masive din ultimele zile“, au explicat biologii marini pentru adevarul.ro.

Potrivit specialiștilor, aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni. Totuși, persoanele sensibile pot avea iritații pe piele dacă ating meduzele, însă acestea dispar într-un timp scurt.

Nu este pentru prima dată când meduzele albastre au apărut în apropierea litoralului românesc. Fenomenul s-a petrecut și în septembrie 2018. Atunci, specialiştii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa au ajuns la concluzia că este vorba de o specie comună de meduze: Rhizostoma pulmo (aşa-numita „meduză de apă caldă“), mai notează sursa citată.

Rhizostoma pulmo este una dintre cele mai mari meduze din lume și trăiește în Oceanul Atlantic, în Marea Mediterană și în Marea Neagră. De regulă, diametrul său este de 40 de centimetri, însă în mod excepțional acesta poate ajunge chiar și la 150 de centimetri.

Pe 13 iulie 2019, biologul Lizzie Daly a făcut scufundări în largul coastei Cornwall din Marea Britanie alături de un cameraman. Cei doi scufundători au întâlnit o meduză Rhizostoma pulmo ce avea dimensiunile unui om. Meduzele din această specie pot ajunge la o lungime de 1 metru și la o greutate de 25 de kilograme.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.