5 trucuri care cresc durata de viață a electrocasnicelor tale

electrocasnice bucătărie cuplu
Foto: 089photoshootings / pixabay.com

Dacă sunt bine întreținute, electrocasnicele tale vor avea o durată de viață mai mare și își vor păstra mai mult timp funcționalitatea deplină și aspectul plăcut.

Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că aparatele au fost scoase din priză – este valabil pentru orice aparat electrocasnic, fie el mare sau mic.

1. Cuptorul cu microunde.

Curăță-l cu o cârpă sau cu șervețele de hârtie înmuiate în prealabil în puțină apă. Va trebui să ai grijă și la suprafața de deasupra acestuia. Un astfel de aparat poate elibera multă căldură în timpul folosirii, riscând astfel un accident.

De fiecare dată când încălzești mâncare în cuptorul cu microunde, acoperă vasul cu un capac din plastic special conceput pentru cuptoare cu microunde, pentru a evita murdărirea pereților interiori ai cuptorului.

Chiar și așa, tot va fi nevoie să îi cureți la intervale regulate de timp deoarece grăsimea își va mai face loc, cu siguranță, dincolo de capac.

Dacă îți vei întreține corespunzător cuptorul cu microunde și nu vei lăsa grăsimea să se depună pe pereții săi, mâncărurile pe care le vei încălzi vor avea mereu o aromă proaspătă. În plus, vei putea folosi cuptorul nu doar pentru încălzirea felurilor de mâncare, ci și pentru numeroase alte lucruri, chiar și pentru a găti mămăligă.

Iată o listă cu 28 de lucruri pe care poți să le faci cu un cuptor cu microunde.

2. Fierul de călcat

În ceea ce privește curățarea fierului de călcat de calcar, trebuie să știi că dacă nu cureți fierul de călcat poți strica hainele din greșeală: le poți murdări sau chiar rupe.

Pentru curățarea exteriorului poți folosi oțet alb și bicarbonat de sodiu. Oțetul este creat prin fermentare, proces care transformă zaharurile naturale în acid. Oțetul are acid în compoziție, care poate dizolva grăsimea, unii microbi și alte impurități. Uneori, cantitatea de acid din oțet poate fi foarte mare și atunci trebuie să îl diluezi cu apă înainte de a-l folosi.

Dacă urmele de pe talpa fierului nu sunt foarte mari, încălzește o cantitate mică de oțet alb și înmoaie o cârpă în el. Freacă ușor suprafața tălpii cu cârpa umedă. Dacă murdăria este întinsă pe toată talpa, poți încerca să adaugi o linguriță de sare sau bicarbonat de sodiu în soluția de oțet. După ce ai curățat fierul, șterge-l cu o cârpă umedă curată.

Pentru curățarea interiorului îți recomandăm să îl cureți lângă un geam larg deschis, deoarece e posibil ca mirosul să fie neplăcut. Ai nevoie de o cană de oțet și 3 căni de apă. Fă un amestec și introdu soluția în spațiul pentru apă al fierului de călcat.

Pornește fierul pe funcția de aburi până când toată soluția este eliminată. Umple cu apă fierul de călcat și folosește funcția de vapori până când apa este eliminată și fierul este curat.

3. Frigiderul

Pentru a preveni formarea mirosurilor neplăcute, ține alimentele începute în recipiente speciale. Mai mult, la anumite intervale, pentru a absorbi mirosul, poți folosi un produs special pentru dezodorizarea spațiului interior (cărbune activ sau chiar boabe de cafea).

Curăță periodic frigiderul pe interior și exterior, după deconectarea de la alimentarea cu energie electrică. Acordă o atenție specială garniturilor: acestea se pot curăța cu ușurință folosind o lavetă umedă și puțin detergent de vase. Folosește o soluție specială pentru suprafețele argintii și nu uita de mâner.

Când speli sertarele și accesoriile interioare din sticlă, lasă-le puțin la temperatura camerei înainte de a le clăti cu apă caldă. Nu folosi un detergent cu miros puternic pentru curățare, deoarece ar putea fi absorbit de alimente.

Pentru congelator poți folosi aceleași metode ca și pentru frigider. Pentru o dezghețare mai rapidă, introdu un vas cu apă caldă în interior. Verifică periodic tăvița de colectare a apei, dacă modelul nu este unul de tip NeoFrost™.

4. Mașina de spălat vase

Folosește numai detergenții potriviți pentru mașina de spălat vase. Pentru a preveni mirosurile neplăcute, elimină din start resturile mari de mâncare de pe vasele ce urmează a fi curățate. Dacă mirosurile persistă, verifică și scurgerea mașinii. Pentru curățare, rulează un program scurt de spălare și folosește o soluție specială sau chiar puțin oțet. Dacă mașina este folosită des, curățarea interioară nu va fi necesară.

Asigură-te că mașina este bine poziționată și nu se balansează pe durata folosirii. Mașina de spălat vase are un filtru în partea de jos, care reține resturile mai mari de mâncare. Filtrele deteriorate (găurite) trebuie schimbate pentru a nu afecta celelalte componente ale mașinii. Exteriorul mașinii de spălat vase poate fi șters cu o lavetă moale și un pic de detergent de vase. Cu ajutorul unei periuțe moi se pot îndepărta depunerile din jurul garniturii ușii mașinii – resturile de mâncare pot slăbi garnitura, înlesnind astfel scurgerile de apă.

În timp, particulele de mâncare, depunerile de minerale și alte reziduuri, pot înfunda orificiile brațelor rotative. Este esențial ca acestea să fie curățate din când în când pentru ca mașina să funcționeze eficient. Demontează-le și scufundă-le câteva ore în oțet călduț pentru a îndepărta mizeria.

5. Aragazul și plita

În cazul plitelor incorporabile, a cuptoarelor și aragazelor, curățarea periodică este necesară pentru a preveni mirosurile neplăcute din timpul gătirii. Astfel, asigură-te că produsele tale sunt curățate atât la interior, cât și la exterior, numai cu soluții de curățare speciale, neabrazive. Pentru cuptoare și aragaze, funcția de autocurățare poate fi folosită ca primă metodă de igienizare.

Unele modele vin echipate cu funcția de autocurățare pirolitică sau catalitică. Curățarea pirolitică încălzește cuptorul la o temperatura de 480°C, transformând astfel toată grăsimea în cenușă, care poate fi ușor curățată cu o lavetă.

Fii sigur că folosești soluții speciale de curățat în funcție de materialul suprafeței, fie el email, inox sau sticlă. Nu amesteca mai multe soluții de curățat. Aceste amestecuri pot genera gaze toxice și pot afecta suprafețele. Asigură-te că folosești mănuși în timpul folosirii acestor substanțe, și că ai clătit foarte bine cuptorul înainte de folosire.

Dacă preferi o abordare mai ecologică, poți folosi un amestec de sare, oțet alb, suc de lămâie și bicarbonat de sodiu. Pentru petele de grăsime din cuptor, presară sare, lasă să acționeze pentru 30 de minute și apoi curăță cu puțină apă caldă.

Foto: 089photoshootings / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.