Parlamentul European reunit la Strasbourg a votat în favoarea unei interdicții viitoare pentru anumite obiecte de plastic de unică folosință. Printre acestea se află paiele de plastic, tacâmurile, paharele și farfuriile din plastic sau bețișoarele de urechi.
Potrivit unor studii, toate aceste obiecte reprezintă peste 70% din deșeurile marine. Comisia de Mediu a Parlamentului European a adoptat săptămâna aceasta un raport prin care se anunță măsura interzicerii.
În raportul întocmit de belgianul Frederique Ries (ALDE) au fost adăugate pe lista obiectelor interzise și pungile din plastic foarte suțire, produsele fabricate din plasticuri oxo-degradabile fabricate din plastic obișnuit îmbogățit cu aditivi ce declanșează dezintegrarea plasticului, dar care conțin și metale grele, dar și cutiile pentru meniuri fast-food realizate din polistiren expandat.
De asemenea, se cere reducerea numărului de ambalaje pentru care deocamdată nu există alternativă. Printre acestea se află și cutiile pentru deserturi și înghețată sau containerele pentru fructe și legume.
Mai mult, alte plasticuri, precum sticlele pentru băuturi, se vor colecta separat și vor fi reciclate la o rată de 90% până în 2025.
„Poluarea cu plastic de unică folosinţă este costisitoare nu numai economic, ci şi din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei, pentru că plasticul din apele curgătoare şi cel din mări şi oceane, în cantităţi din ce în ce mai mari, ajunge până la urmă în produsele pe care le consumăm.
De aceea, acest raport a atras multă atenţie dinspre politicieni, ONG-uri şi cetăţeni. Am primit, personal, sute de mesaje pe acest subiect”, a precizat, într-un comunicat trimis Agerpres, eurodeputata PNL Adina Vălean, preşedintă a Comisiei pentru mediu a PE, după adoptarea raportului Frederique Ries.
„Din calculele actuale, dacă se iau măsurile votate azi în plen, până în 2030 vorbim de o reducere cu un sfert a poluării cu plastic din ape, o economie de 3,4 milioane de tone de CO2 şi o economie de bani de 22 de miliarde provenită din costurile de mediu pe care plasticul de unică folosinţă le generează”, a adăugat ea.
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: