Descoperire istorică în Marea Neagră: „N-aș fi crezut că e posibil”

epavă descoperire istorică marea neagră
Foto: Proiectul Black Sea MAP via The Guardian

Arheologii au descoperit în Marea Neagră cea mai veche epavă intactă a unui vas găsită vreodată în lume. Oamenii de știință spun că vasul lung de 23 de metri stă pe fundul mării de peste 2.400 de ani, relatează „The Guardian”.

Vasul grecesc a fost descoperit la o adâncime de aproximativ 1.800 de metri, în dreptul Bulgariei. Cercetătorii sunt de părere că lipsa oxigenului de la această adâncime a dus la conservarea excepțională a navei: nu doar carena s-a păstrat foarte bine, ci și catargul, cârma și băncile pentru vâslit.

„O navă care a supraviețuit intactă din Grecia clasică, la o adâncime de 2 kilometri, e ceva ce n-aș fi crezut niciodată posibil”, a declarat profesorul Jon Adams, cercetător principal în cadrul Proiectului de Aheologie Maritimă Marea Neagră (MAP).

„Această descoperire va schimba ce știam despre construcția de nave și navigație în lumea antică”, a mai spus el.

Oamenii de știință mai cred că nava era un vas comercial.

Echipa de cercetători a anunțat că intenționează să lase vasul unde a fost descoperit. Însă o mică bucată a fost datată cu carbon la Universitatea Southampton, iar rezultatele au confirmat că este „cea mai veche epavă intactă descoperită vreodată în lume”.

În cadrul misiunii din ultimii 3 ani, echipa internațională de arheologi și oameni de știință a descoperit peste 60 de epave, de la vase romane la nave de secol XVII.

„Acolo se află vase care nu au fost văzute niciodată, ci doar în fresce sau în picturi”, a explicat și Edward Parker, directorul expediției.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.