Salariul minim brut va crește începând cu 1 ianuarie cu 150 de lei, a anunțat ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu.
Este a 16-a majorare din ultimul deceniu a salariului minim în România. În prezent, peste 1,3 milioane de oameni muncesc pe salariu minim în țara noastra, majoritatea fiind angajați în mediul privat.
Analiștii susțin că măsura va pune în dificultate unele firme mici și mijlocii, care reprezintă 94% din totalul firmelor din România.
Salariu minim 2018: 1.900 de lei
În fapt, creșterea salariului minim cu 150 de lei va aduce venituri nete angajaților de doar 85 de lei, restul fiind luați de stat, ca impozit și contribuții. În acest moment, salariul minim este de 1.900 de lei, dar va ajunge, la 1 ianuarie, la 2.050 de lei.
Cei mai mulți muncitori plătiți cu salariul minim în România sunt necalificații, dar și șoferii și îngrijitorii.
Cu toate că un raport al Comisiei Europene recomandă ca majorarea salariului minim să fie corelată cu inflația sau cu procentul creșterii salariului mediu, aceasta se face, în continuare, în România, după cum îi taie capul pe reprezentanții Guvernului.
Salariul minim va crește cu 7,9%
Mai mult, companiile active din România au făcut anul trecut investiții totale de doar 8 miliarde de lei, fiind cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Față de anul 2016, investițiile au scăzut cu 90%.
”După ce vom finaliza acest ciclu de guvernare, vom intra pe moneda euro. Am pornit în decembrie 2016 cu un salariu minim de 205 euro şi am ajuns la 251”, a declarat Olguța Vasilescu, care spune că majorarea este inclusă în programul de guvernare, pe care PSD vrea să îl respecte ”ad literam”.
Ministrul Muncii se laudă cu performanțe extraordinare în anul în curs, datorate, în special, trecerii contribuției de la angajator la angajat.
”La nivelul primului semestru am avut încasări cu 56 la sută mai mult, ca să ne dăm seama ce a însemnat transferul contribuţiilor. De exemplu, anul trecut am avut un deficit la fondul de pensii de 13 miliarde de lei pe care-i punea statul, în 2016 am avut 15 miliarde. Anul acesta avem 4 miliarde pe care trebuie să-i mai pună statul”, a mai declarat Vasilescu.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: