Există viață după oaie! Porcul „somon”, noul proiect al lui Daea

FOTO: Kdsphotos/Pixabay.com
FOTO: Kdsphotos/Pixabay.com

Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, vrea să impulsioneze creșterea porcilor din rasa românească mangaliță. Carnea de mangaliță este apreciată și de nutriționiști.

Potrivit programului Ministerului Agriculturii, fiecare fermier care dă gratuit purcei din rasa mangaliță altui crescător de animale va primi câte 250 de lei pe bucată.

Cel care primește purceii este obligat să-i crească până ajung la cel puțin 130 de kilograme, iar jumătate trebuie să-i vândă la abatoare. Banii pentru cealaltă jumătate îi rămân. „Avem buget. Sunt peste 4 milioane, deci peste un milion de euro. Dorim ca această rasă să se înmulțească”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Într-o postare pe Facebook, nutriționistul Mihaela Bilic a prezentat un tabel cu nivelul de acizi grași din slănina porcului de mangaliță.

„Somonul cu picioare e… porcul de mangaliță. Iată o analiză concretă a conținutului de acizi grași din slănina acestui animal. Puteți vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono și poli nesaturate depășește cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline și de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă”, a scris nutriționistul pe pagina personală de Facebook.

Carnea de mangaliță a fost analizată în laborator. Aceste date au fost prezentate de nutriționistul Mihaela Bilic
Carnea de mangaliță a fost analizată în laborator. Aceste date au fost prezentate de nutriționistul Mihaela Bilic

Carnea de mangaliță este mai mult apreciată în zona Transilvaniei. Românii au început să renunțe la carnea de mangaliță după Revoluția din 1989. Ungurii au speculat potențialul acestei rase și au devenit în acest moment cei mai mare exportatori de jambon de mangaliță. Un kilogram se vinde cu aproximativ 80 de euro, potrivit agrointel.ro.

Asociația Crescătorilor de Porci de Mangaliță spune că această rasă se crește mai greu, iar scroafele fată mai puțini purcei. Stau afară, nu în ferme mari, și se hrănesc cu iarbă, ghindă, jir. Cu câteva luni înainte de sacrificare li se dau și cereale. Un kilogram de carne de mangaliță se vinde cu aproximativ 50 de lei.

Carnea de mangaliță, Daea, oaia și vaca

În toamna anului trecut, Ministerul Agriculturii a lansat campania de informare și promovare a consumului de carne de oaie. A fost denumită „Alege Oaia!”.

În vara anului trecut, ministrul Daea spunea că „oaia a unit generații, oaia a descoperit muntele și a populat muntele, oaia a dat de mâncare și ne-a îmbrăcat, oaia a dezvoltat industria lânii, oaia a creat localități, a generat comune și frumoase comune, oaia a sudat generații”.

La târgul pentru agricultură Indagra 2017, din noiembrie, ministrul Daea a spus că a acceptat invitația de mânca o șaorma cu oaie. „Ne va invita un procesator să ne pregătească o șaorma din carne de oaie. Să sperăm că vom găsi și ingredientele necesare pentru a vedea că acest produs se poate valorifica, fiind extrem de valoros”, a declarat Daea.

Apoi, în luna septembrie, ministrul Daea a vorbit în termeni elogioși și despre vacă. Invitat în județul Ialomița, la o sărbătoare locală – „Ziua Porumbului” -, Petre Daea a adus un omagiu vacilor, pe care le consideră a fi „un miracol extraordinar”.

„În câmp, vezi porumbul cum se recoltează, cu tehnică nouă, şi cum e adus în zootehnie şi transformat acel furaj în lapte, datorită acestui miracol extraordinar! Un miracol care transformă, acest animal, care transformă furajul în lapte”, a spus Petre Daea.

FOTO: Kdsphotos/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: