Cum îi umilește statul pe pacienți. Infirm obligat să se târască pe scări pentru a merge la medic

rampă vaslui acces
Foto: Captură Digi24

Într-un sat din județul Vaslui, infirmii se târăsc pe scări pentru a ajunge la medicul de familie. Dispensarul are o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, însă este atât de abruptă încât e imposibil de folosit, se arată într-un reportaj realizat de postul de televiziune Digi24. Nici scările de la dispensar nu sunt mai bune: nu au balustradă, așa că cei cu probleme locomotorii nu au de ce să se țină.

În vârstă de 44 de ani, Ioan Mătasă nu are un picior, iar pentru deplasare trebuie să folosească un cadru.

Atunci când ajunge la medicul de familie, trebuie să se târască pe scări pentru a ajunge la ușă.

„Asta e singura cale de acces. Într-un picior așa. Nu e niciun punct de sprijin. Uitați-vă cum cum arată aceste scări”, a declarat el pentru Digi24.

Ioan Mătasă suferă de diabet, iar din cauza bolii a ajuns invalid şi aproape fără vedere. Omul se simte umilit de fiecare dată când trebuie să meargă la medicul de familie.

Bărbatul a trimis sesizări de acum cinci ani Primăriei Buneşti-Avereşti, dar primarul nu a făcut nimic.

Explicația dată de primarul Vasile Tărăgan pentru faptul că rampa este imposibil de folosit este de-a dreptul ilară. Potrivit edilului, rampa este prea abruptă deoarece localitatea este într-o zonă cu relief accidentat: „Este o poziţionare geografică, o diferenţă de nivel. O să încercăm să facem o rampă mai de calitate, mai accesibilă”.

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a venit în control și va lua măsuri.

Potrivit legii, rampele de acces trebuie să fie astfel construite încât să asigure un traseu accesibil între niveluri aflate la înălţimi diferite. O rampă conformată corect permite deplasarea fără a fi nevoie de alte echipamente mecanice.

„Panta maximă a rampei de acces într-o clădire va fi cuprinsă între 5 – 8% pentru denivelări mai mari de 20 cm. Pentru denivelări mai mici de 20 cm panta maximă a rampei de acces poate fi 15%. Lungimea maximă a unei rampe, măsurată în proiecţia orizontală va fi 10,00 m pentru rampe cu înclinare de 5% şi 6,00 m pentru rampe cu înclinare de 8%. Peste aceste lungimi se va rupe înclinarea cu o platformă orizontală lungă de 1,50 m (150 cm) după care se continuă rampa”, se arată în textul legislativ, care însă nu este respectat în foarte multe locuri din România.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.