Primul drum realizat din panouri solare a fost inaugurat în orașul francez Tourouvre-au-Perche. A costat 5 milioane de euro.
Șoseaua solară din micuța localitate din Normandia va fi testată pe o perioadă de doi ani, urmând să fie folosită de aproximativ 2.000 de șoferi în fiecare zi.
Drumul are doar 1 kilometru lungime și este acoperit cu panouri solare. A fost inaugurat de ministrul francez al Ecologiei, Segolene Royal. Șoseaua va genera suficientă energie electrică pentru a alimenta sistemul de iluminat public din Tourouvre-au-Perche, localitate cu 3.400 de locuitori, scrie The Guardian.
În 2014, o bandă pentru biciclete care folosește un sistem similar a fost deschisă în Krommenie, în Olanda, și, de atunci, a generat peste 3.000 kWh, energie suficientă pentru a alimenta o locuință timp de un an. Cu banii care au fost cheltuiți pentru amenajarea pistei pentru bicicliști ar fi putut fi cumpărați, însă, peste 520.000 de kWh.
În Normandia, soarele nu strălucește foarte puternic. Caen, capitala politică a regiunii, se bucură de doar 44 de zile însorite în fiecare an, în timp ce Marsilia are 170 de astfel de zile.
Autoritățile franceze vor să instaleze panouri solare pe un kilometru la fiecare 1.000 de km de șosea. Franța are peste un milion de kilometri de drumuri, însă panourile instalate pe suprafețe plate sunt mai puțin eficiente decât cele montate în pantă, cum ar fi, de exemplu, acoperișurile.
Criticii proiectului acuză cheltuielile prea mari. Panourile solare au fost acoperite cu o rășină care conține straturi de silicon, pentru a proteja aparatura de traficul rutier.
Potrivit companiei Colas, care produce tehnologia, alte 100 de astfel de proiecte sunt deja în plan în Franța și în Europa.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: