Ulmul din Căpeni, al doilea în competiția Arborele European al anului 2012

tei_ungaria
Teiul din Ungaria care a câștigat concursul Arborele European al anului 2012

După ce în 2011 teiul din Leliceni, România, a fost desemnat Arborele European al anului, titlul din 2012 revine unui tei cu o istorie interesantă, din Ungaria. Vorbim tot de un tei, aflat în Felsőmocsolád, județul Somogy. Teiul are 400 de ani și despre el se spune că a fost cel care a dat naștere unui noi păduri, în urma unui puternic incendiu.

Șapte arbori au fost înscriși în competiție, printre care și ulmul din Căpeni, județul Covasna. Arborele din România s-a clasat pe locul doi, la o diferență de puțin peste 1000 de voturi de teiul câștigător. Iată clasamentul:

11.158 de voturi UNGARIA. Teiul de 400 de ani din Felsőmocsolád, județul Somogy
9.812  voturi ROMÂNIA. Ulmul din Căpeni – arbore de 300 de ani din județul Covasna
6.071 voturi BULGARIA. Copacul dorințelor – un ulm de 700 de ani de la Ruse
5.591 voturi SLOVACIA. Teiul de 320 de ani din Lipany, regiunea regiunea Prešov
3.685 voturi POLONIA. Stejarul Grot, de 200 de ani, din Dęblin, voievodatul Lublin
2.976 voturi CEHIA. Alee cu stejari și tei cu vârste cuprinse între 100 și 400 de ani, în Olomouc
2.056 voturi FRANȚA. Arborele de fistic cu vârsta de 800-1000 de ani din Ghisonaccia (Haute-Corse), Corsica

Poveștile tuturor arborilor și imagini găsești AICI. O să redăm mai jos povestea arborelui câștigător, teiul din Ungaria:

Conform legendei, cu mulţi ani în urmă, după un incendiu de pădure devastator, acest copac vechi de 400 ani a dat seminţe să reînvie pădurea, cu ajutorul unui vraci.

Povestea spune că acel copac a devenit unul cu vraciul şi protejează acum pădurea cu puterea lui magică. Aceasta poveste a fost păstrată de către familia Bano, care locuia în zonă.

Este încă o tradiţie pentru ei faptul că cei mai tineri membri ai familiei sunt prezentaţi „bătrânului”. Şi când cei mici sunt capabili să se caţere în copac, ei sunt gata să treacă proba: să urce până în vârful copacului, să arunce o privire la darul minunat al naturii, care a reînnoit încontinuu pădurea.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Dacă devii fan al publicației noastre sau dacă te abonezi la newsletter poți câștiga în fiecare săptămână o carte.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: