Ce spune Marea Britanie despre un acord cu Franța în ceea ce privește un armistițiu în războiul din Ucraina

FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com
FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com

Parisul și Londra nu s-au pus de acord în privința unei propuneri de armistițiu de o lună în Ucraina, menționată duminică de președintele francez Emmanuel Macron. Anunțul a fost făcut luni de secretarul britanic de stat pentru Apărare, Luke Pollard, la postul de radio Times.

„Nu există un acord asupra modului în care ar trebui să arate un armistițiu”, a precizat Pollard, infirmând existența unei înțelegeri.

Acesta a adăugat că „mai multe opțiuni sunt luate în considerare”, însă discuțiile trebuie aprofundate împreună cu partenerii americani și europeni. Totuși, „un armistițiu de o lună nu a făcut obiectul niciunui acord”.

Duminică, într-un interviu pentru Le Figaro, Emmanuel Macron a afirmat că dorește, în colaborare cu Marea Britanie, implementarea unui armistițiu de o lună care să vizeze spațiul aerian, maritim și infrastructurile energetice.

Luni dimineață, ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a susținut această idee la France Inter, subliniind că un astfel de armistițiu ar reprezenta „o precondiție”. „Acest lucru va demonstra bună-credința lui Vladimir Putin și ne va permite să verificăm dacă Rusia este cu adevărat dispusă să pună capăt acestui război”, a explicat oficialul francez.

Barrot a evidențiat, de asemenea, o diferență de abordare între SUA și Europa în relația cu Rusia. „Americanii au ales calea dialogului pentru a aduce Rusia la masa negocierilor. Noi, europenii, am susținut mereu că trebuie să exercităm presiune”, a declarat ministrul.

El a avertizat asupra riscului tot mai mare de conflict în Uniunea Europeană, menționând că „linia frontului se apropie constant de noi de 15 ani”.

Într-un interviu acordat în timpul zborului de întoarcere de la summitul de la Londra, Macron a detaliat direcțiile discutate la reuniune. Potrivit acestuia, Franța și Marea Britanie susțin un armistițiu de o lună pentru a limita impactul războiului asupra civililor și infrastructurii critice.

Anterior, premierul britanic Keir Starmer a anunțat că Parisul și Londra lucrează la „un plan” pentru oprirea temporară a luptelor.

Macron a explicat că un astfel de armistițiu ar avea avantajul de a putea fi monitorizat, în condițiile în care linia frontului din Ucraina se întinde pe o distanță comparabilă cu cea dintre Paris și Budapesta. Cu toate acestea, președintele francez a precizat că propunerea nu vizează luptele terestre, deoarece ar fi dificil de verificat respectarea unui astfel de acord în zonele de conflict.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.