Agenția de rating Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară. Ratingul este BBB-.
„Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnficativ asupra consolidării fiscale.
Potrivit sursei citate, alegerile parlamentare desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societății românești.
Procesul alegerilor a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria suprinzătoare din primul tur al candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străine/ruse. Curtea Constituțională a prelungit și mandatul actualului președinte Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie pe 21 decembrie 2024″, mai scrie Fitch.
Perspectiva poate fi negativă, stabilă și pozitivă. În martie 2023, România fusese crescută de la negativă la stabilă. În mod uzual, o creștere este urmată de încă o treapătă, din pozitiv în stabil. În contexul evoluțiilor politice din România, ratingul a scăzut, însă.
„Un guvern de coaliție pro-european format din 4 partide este probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, vor menține incertitudinea politică și, în opinia noastră, va întârzia implementarea măsurilor de consolidare fiscală”, spune Fitch.
Agenția estimează că deficitul bugetar va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste prognoza noastră din august de 7,2%. Deteriorarea fiscală mai mare reflectă creșterea cheltuielilor, inclusiv cu salariile din sectorul public și a pensiilor. Impactul majorării pensiilor din septembrie 2024 va crește presiunea fiscală în 2025, făcând consolidarea fiscală mai dificilă.
„Deși presupunem că consolidarea fiscală va începe în 2025, ne-am revizuit previziunile privind deficitul bugetar la 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026”, arată agenția de rating.
În opinia Fitch, consolidarea fiscală se va confrunta cu potențialul impact negativ al creșterii economice deja redusă și a riscului ca volatilitatea piețelor financiare să crească costurile dobânzilor, slăbind și mai mult poziția fiscală.a
„Una dintre ancorele cheie ale politicii economice a fost respectarea cadrului european, dar acum Guvernul țintește o ieșire din procedura de deficit excesiv abia în 2031, prin aducerea deficitului sub 3% din PIB”, conform Fitch.
Agenția evaluează faptul că credibilitatea ancorei fiscale pe termen mediu s-a slăbit substanțial din cauza cheltuielilor nefundamentate și a derapajelor fiscale repetate. Fitch consideră că incertitudinea politică amplifică aceste riscuri.
Fitch anticipează o datorie publică de 62% din PIB în 2026, peste nivelul proiectat al BBB de 56%, și va continua să urce în jurul a 70% din PIB până în 2028.
În plus, se așteaptă la o creștere a deficitului de cont curent la 8% din PIB în 2024, de la 7,3% în 2023. Media ratingului BBB este de doar 1%, România fiind departe în acest sens. Performanța slabă a exporturilor în 2024 evidențiază provocările de competitivitate externă a economiei românești.
Creșterea economică a încetinit treptat pe parcursului anului 2024, iar în cel de-al treilea trimestru a fost de -3% ajustat sezonier. Exporturile au fost deosebit de slabe în 2024, în timp ce consumul gospodăriilor a rezistat datorită creșterii veniturilor, alimentată de orientarea fiscală relaxată. Fitch estimează o creștere economică de 1,4% în 2025 și 2,2% în 2026.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: