A deveni părinte este o experiență cu adevărat deosebită, care vine la pachet cu multe bucurii, dar și provocări care pot fi copleșitoare, în special pentru tinerii părinți.
În ceea ce privește bucuriile, acestea sunt clare: primele zâmbete, legătura care se creează cu bebelușul și descoperirea fiecărui progres – fiecare sunt momente unice, dar cum rămâne cu provocările? Care sunt acestea? Descoperă în cele ce urmează cele mai comune 3 provocări de care se lovesc tinerii părinți și ce poți face pentru a le depăși.
1. Lipsa somnului și oboseala
Nou-născuții au un program de somn imprevizibil, iar acest lucru poate duce la oboseală extremă pentru părinți. Pentru că bebelușul poate avea un program de somn imprevizibil, în primele luni, ca părinte poți fi nevoit să te trezești de mai multe ori pe noapte pentru a hrăni sau schimba copilul. Deși această etapă are frumusețea ei, pe termen lung, nopțile constante cu somn limitat pot duce la apariția oboselii.
Cum să depășești această provocare? Ei bine, începe prin a stabili o rutină de somn pentru tine și pentru copil, chiar dacă acest lucru poate părea imposibil la început. Rutinele pot ajuta copilul să fie mai liniștit și poți profita de momentele în care el doarme să te odihnești și tu.
Apoi, nu ezita să ceri ajutorul familiei și prietenilor, ca să ai și tu timp pentru tine. Oferă-ți timp pentru relaxare și recuperare, chiar dacă este vorba doar de câteva minute în fiecare zi.
2. Gestionarea finanțelor
O altă provocare de care se lovesc noii părinți este gestionarea finanțelor familiei. Dacă până în momentul în care s-a născut copilul cheltuielile s-au împărțit la doi, acum trebuie avut în vedere că un copil aduce cu sine o serie de cheltuieli suplimentare – de la produse pentru îngrijire, la educație și sănătate. De aceea, planificarea financiară devine esențială, pentru a te asigura că vei face față acestor costuri.
Ca să depășești această provocare, înainte de toate, este important să cunoști drepturile financiare pe care le ai în calitate de părinte. Unul din aceste drepturi este indemnizația de creștere a copilului – un suport financiar acordat de către stat. Iar dacă te întrebi cat este indemnizatia de crestere a copilului, ei bine, află că aceasta este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.
După ce te informezi suficient despre sprijinul financiar pe care îl poți primi, începe să identifici și să achiziționezi din timp toate consumabilele de care va avea cel mic în primele luni de viață. Aici vorbim despre scutece, șervețele umede, biberoane etc. Achiziționându-le din timp, vei resimți o mai mică presiune financiară odată ce copilul vine pe lume.
Mai apoi, creează un buget lunar pe care să-l respecți. Dacă e nevoie să reduci anumite cheltuieli pentru a putea susține toate costurile, poți să:
- înlocuiești produsele de curățenie cu alternative mai ieftine;
- folosești opțiunea de cashback prin care poți să recuperezi o parte din banii cheltuiți la anumite magazine;
- folosești o listă atunci când mergi la magazin, pentru a evita cumpărăturile compulsive.
3. Menținerea unei relații sănătoase de cuplu
Nu numai aspectul financiar este influențat de venirea pe lume a unui copil, ci și relația de cuplu, mai ales în primele luni după naștere. Cum oboseala își face prezența tot mai mult, comunicarea între parteneri poate fi mai greu de menținut, iar timpul alocat pentru activități în doi devine din ce în ce mai limitat.
Cum să depășești această provocare? Lucrați ca o echipă. Împarte responsabilitățile între tine și partener și asigurați-vă că fiecare aveți timp să vă relaxați. Mai apoi, vorbiți deschis despre nevoile și dorințele voastre și găsiți timp pentru a petrece momente de calitate împreună. Apelați la familie și prieteni dragi dacă este cazul – cu siguranță vă vor ajuta să aibă grijă de cel mic, astfel încât voi să puteți dedica timp și relației.
În concluzie, viața de părinte este plină de provocări, dar cu răbdare și sprijin, fiecare dificultate poate fi depășită. Indiferent că este vorba de oboseală, stres sau provocări financiare, este esențial să lucrați ca o echipă și să vă folosiți de resursele care vă pot ajuta.
Sursă foto: Shutterstock
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: