Ponderea cetățenilor care optează pentru vectorul european al Republicii Moldova a crescut de la 57% în aprilie 2024 la 63% în septembrie 2024. Aceasta e una din concluziile celui mai recent sondaj de măsurare a opiniei publice desfășurat de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Axa la solicitarea Institutului Aspen România, Asociația pentru Politică Externă APE și a Comunității WatchDog.MD.
Locuitorii Republicii Moldova consideră că grupul care se poziționează împotriva procesului de integrare a Republicii Moldova în UE este în minoritate. La întrebarea dacă în acest moment majoritatea populației din Moldova susține aderarea țării la UE sau este împotrivă, aproape 53% consideră că majoritatea susține, 33% că nu susține, iar încă 15% nu sunt în totalitate convinși.
Curioasă este diferența între numărul celor care susțin integrarea în UE și numărul celor care consideră că majoritatea populației susține această decizie. Acest paradox se menține în pofida faptului că absolut toate sondajele publicate denotă susținere majoritară pentru vectorul european.
Acesta este unul dintre efectele campaniilor de dezinformare și manipulare. Astfel, doar 75% dintre cei care susțin aderarea la UE consideră că majoritatea moldovenilor o susțin. În contrast, 65% dintre cei care se pronunță contra UE, consideră că ei sunt majoritatea. Totuși, observăm anumite progrese în această privință. De exemplu în luna mai, doar 70% dintre pro-europeni erau conștienți de faptul că reprezintă o majoritate.
A crescut intenția de participare la referendumul constituțional din 20 octombrie și la alegerile prezidențiale.
Majoritatea moldovenilor demonstrează reziliență în fața numeroaselor falsuri și manipulări menite să-i demotiveze de a participa la referendum. Majoritatea sunt hotărâți să meargă la vot pentru a decide obiectivul de dezvoltare strategică pe termen lung al țării.
Dacă în luna august circa 66% de respondenți afirmau că vor merge și vor vota atât la prezidențiale cât și la referendum, iar circa 10% erau indeciși, în luna septembrie a scăzut numărul indecișilor cu 3,5%. Participarea la referendum și alegerile prezidențiale a crescut cu 2% și cam tot atât a crescut procentul celor care declară că vor participa doar la alegerile prezidențiale.
Această tendință trebuie însă corelată cu situația unui spațiu informațional tot mai toxic care este perceput ca un impediment pentru progresul țării de către jumătatea locuitorilor Moldovei.
Unul din mesajele toxice folosit de oponenții referendumului pentru a diviza societatea sugerează că diaspora nu trebuie să aibă dreptul să participe la referendum.
Menționăm că acest lucru nu doar că lezează grav dreptul oricărui cetățean al Republicii Moldova de a participa la scrutinele electorale ale țării, dar este o afirmație care nu este susținută de peste 60% dintre locuitorii țării.
Nu în ultimul rând, anumiți lideri politici insinuează că referendumul constituțional nu ar conta pentru procesul de integrare europeană, îndemnând oamenii să nu își expună opinia. Datele sondajului din septembrie arată însă că în ciuda minciunilor, 69% dintre moldoveni consideră că referendumul din data de 20 octombrie 2024 este un pas important pentru procesul de aderare la UE care trebuie efectuat acum pentru a nu pierde această șansă istorică.
Infografic 6. În ciuda dezinformării, 69% dintre populația Republicii Moldova afirmă că referendumul constituțional contează pentru integrarea în UE
Sprijinul substanțial pentru parcursul european al țării este unul în primul rând pragmatic. Șase din zece moldoveni sunt conștienți că Republica Moldova nu dispune de resurse pentru a construi bunăstare fără suport extern.
Infografic 7. Circa 64% dintre respondenții unui sondaj recent sunt conștienți de faptul că fără sprijin financiar extern Republica nu poate deveni o țară prosperă.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: