Pajiştea Petricani ar putea deveni arie naturală protejată de interes local, conform unui proiect de hotărâre depus la Primăria Sectorului 2 de către consilierul local Radu Nedelcuţ (USR), potrivit agerpres.ro.
El precizează că, dacă proiectul va fi adoptat, Pajiştea Petricani ar deveni prima asemenea arie protejată din istoria Bucureştiului.
„Pajiştea Petricani este un colţişor de natură sălbatică pe malul salbei de lacuri Tei-Colentina şi este unul din cele mai bogate ecosisteme din Bucureşti, un loc ferit de dezvoltarea urbană necontrolată… Un loc unde aproximativ 100 de specii de păsări, mamifere, reptile, peşti şi amfibieni îşi fac casă în 8 tipuri diferite de habitate vegetale, toate la o aruncătură de băţ de zona de business din oţel şi sticlă din Pipera”, scrie consilierul local, pe Facebook.
Nedelcuţ menţionează că proiectul a pornit de la iniţiativa Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, care de aproximativ doi ani „îngrijeşte, protejează şi valorifică zona din fonduri proprii” şi în colaborare cu ADP Sector 2.
„Acest proiect ar asigura că valoarea ecologică a zonei va fi păstrată / protejată, va permite Primăriei Sectorului 2 să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru acel spaţiu şi va deschide perspectiva unui management inclusiv, care să ia in calcul diversitatea speciilor şi accesul oamenilor”, scrie Nedelcuţ.
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a salutat iniţiativa, menţionând că protejarea pajiştii va asigura „un management incluziv al naturii şi al vizitării, va permite dezvoltarea de proiecte locale dedicate biodiversităţii sale extraordinare”, iar locuitorii din cartierele Fabrica de Glucoză, Tei-Toboc, Doamna Ghica, Colentina vor avea un parc nou, „o oază verde accesibilă ca zonă dedicată naturii, educaţiei şi petrecerii sănătoase” a timpului liber.
„Înfiinţarea Pajiştii Petricani ca arie naturală de interes local este în conformitate cu rezultatele concursului de soluţii pentru salba de lacuri a râului Colentina, rezultate care respectă zona prin prisma argumentelor sale legate de bogăţia naturală, biodiversitate şi peisaj sălbatic”, a scris asociaţia, pe Facebook.
În luna aprilie, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a finalizat un studiu conform căruia 224 de specii de faună, dintre care 49 protejate, au fost identificate pe Pajiştea Petricani.
Este vorba despre 12 specii de mamifere, trei specii de amfibieni, 89 de specii de păsări, 12 specii de peşti, şapte specii de reptile şi 101 specii de insecte. De asemenea, pe suprafaţa de 5,66 hectare aflată în Sectorul 2 al Capitalei au fost identificate 88 de specii de floră, reiese din studiul de fundamentare în baza căruia asociaţia propune declararea acestei zone ca arie naturală protejată de interes local.
Au fost identificate opt tipuri de habitate vegetale, fiecare având ca dominante (edificatoare) între una şi trei specii de arbori/erbacee palustre. Pajiştea Petricani este compusă din mai multe etaje de vegetaţie: o zonă lacustră cu suprafeţe de stuf, apoi sectorul de pajişte de mal, etajul arbustifer, iar pe zona colinară – un ecosistem silvic.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: