Au fost confirmate 2 cazuri de difterie în România, o boală foarte contagioasă care nu a mai fost întâlnită în țara noastră din 1989, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică.
Este vorba despre două persoane fără adăpost din București, care locuiau în condiții precare și erau consumatoare de droguri, relatează Antena 3.
Ultimele cazuri, în număr de 5, au fost înregistrate în România în anul 1989.
Cazul este însă unul îngrijorător întrucât cele 2 persoane infectate nu au legătură una cu alta, a declarat medicul de familie Gindrovel Dumitra la postul de televizune Digi 24.
El a mai spus că difteria este o boală foarte contagioasă și că, din păcate, nivelul de vaccinare împotriva acestei boli a scăzut foarte mult în România.
Boala poate fi prevenită prin vaccinul hexavalent, care se administrează la vârstele de 2 luni, 4 luni și 11 luni. Din păcate, gradul de vaccinare a scăzut la 70% în România, a mai spus Dumitra, deși ar trebui să fie de cel puțin 90%, potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Ulterior se face un rapel la 14 ani, iar apoi vaccinul ar trebui repetat o dată la 10 ani pentru a fi protejați împotriva bolii.
Până de curând, dozele de rapel pentru adulți nu erau gratuite. Însă de la 1 decembrie, orice adult care are peste 24 de ani și cel puțin 10 ani de la ultima administrare de vaccin cu componentă antidifterică poate primi recomandarea de vaccinare de la medicul de familie și se poate vaccina gratuit.
Difteria este o infecție bacteriană gravă care afectează de obicei membranele mucoase ale nasului și gâtului, potrivit mayoclinic.org. Este cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae.
Duce la dificultăți de respirație, probleme de ritm cardiac, iar în stadii avansate poate afecta inima, rinichii și sistemul nervos. Chiar și cu tratament, difteria poate fi mortală, mai ales la copii.
Difteria este extrem de rară în țările dezvoltate datorită vaccinării pe scară largă împotriva bolii.
„În Romania există date despre difterie încă din anul 1905, (cu excepția perioadei Primului Război Mondial), ratele inițiale de incidența anuală a bolii fiind ridicate. După introducerea, în anul 1960, a vaccinării antidifterice, s-a înregistrat o scădere dramatică a incidenței bolii, iar din anul 1990 până în prezent nu a mai fost confirmat niciun caz de difterie în țara noastră (în 1989 s-au înregistrat ultimele 5 cazuri)”, se arăta într-un raport din anul 2015 al Institutului Național de Sănătate Publică.
Foto: Semevent / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: